Flygtninges rettigheder Flygtninge Syrien

01.
Hvad er problemet

Drømmen om et liv i sikkerhed

Lige nu er et rekordstort antal mennesker tvunget til at forlade deres hjem. De flygter fra krig, forfølgelse og overgreb. Særligt krigen i Syrien har drevet millioner af uskyldige mennesker på flugt fra en håbløs konflikt mellem Assads diktatoriske styre, militante oprørsgrupper og islamistiske terrororganisationer.

Folk flygter ikke for sjov. De flygter, fordi deres liv er i fare. Flygtninge søger mod lande, som kan garantere deres sikkerhed og som kan tilbyde en fremtid for dem og for deres familier. 

Men frem for at hjælpe mennesker på flugt, smækker verdens mest ressourcestærke lande – heriblandt Danmark - døren i. Verdens rigeste nationer overlader det til en håndfuld udviklingslande at håndtere næsten alle de 21 millioner mennesker som lige nu flygter fra konfliktområder, mens politikere finder på nye måder at forhindre mennesker på flugt i at søge sikkerhed og asyl.

Lande som Jordan og Libanon har fået deres indbyggertal kraftigt forøget siden krigen i Syrien brød ud, og mens vore politikere snakker om behovet for at hjælpe i nærområderne, er dé lande, som udgør nærområderne, ved at kollapse. De har brug for hjælp til at løfte ansvaret for at sikre verdens 21 millioner flygtninge et liv i sikkerhed. 

Det er på tide at resten af verden træder til og hjælper med at løfte ansvaret.


02.
Flygtninges rettigheder

Mennesker på flugt har ret til:

  • Sikre flugtruter

  • At søge asyl

  • At komme i sikkerhed fra krig og forfølgelse

  • Et værdigt liv i sikkerhed – både i og uden for flygtningelejre skal folk på flugt være i sikkerhed for overgreb, diskrimination

  • Et familieliv – mennesker som får tildelt asyl skal kunne få deres familier i sikkerhed uden langsommelige, bureaukratiske processer

03.
Jordan

Jordan: Nærområderne under pres

Lige nu befinder 640.000 registrerede syriske flygtninge sig i nabolandet Jordan, et land med syv millioner indbyggere og på størrelse med Østrig. Hertil kommer flere hundredetusinde ikke-registrerede flygtninge fra Syrien.

De mange nytilkomne flygtninge lægger et enormt pres på landets ressourcer. Adgangen til vand, bolig, sundhedsydelser og uddannelse er mangelfuld – særligt i byerne, hvor ressourcerne nu skal deles mellem flygtninge og landets oprindelige indbyggere.

De knappe ressourcer og spændinger mellem flygtninge og øvrige indbyggere bidrager til en voksende negativ holdning i befolkningen over for de nytilkomne syrere. De syriske flygtninge bruges som syndebukke for allerede eksisterende problemer med infrastruktur og adgang til vand, mad og bolig.

På flugt fra Aleppo

Da vi udarbejdede rapporten: Living on the Margins: Syrian Refugees in Jordan Struggle to Access Health Care, snakkede vi med 39-årige Awad, 32-årige Fairuz og deres otte børn. Familien bor i Sahab, en by i udkanten af Jordans hovedstad, Amman.

Familien er fra Aleppo i Syrien og kom til Jordan i september 2013, efter én af døtrene, 8-årige Sarah, mistede et ben. Sarah fik amputeret sit ben på et felthospital i Syrien, og familien flygtede, så snart hendes ben var helet. De håbede på, at hun kunne få bedre behandling i Jordan.

Livet i en jordansk flygtningelejr

Til at begynde med boede familien i Zaatari-lejren, hvor Sarah fik lægehjælp, en protese og krykker af en NGO. 

Men livet i lejren var hårdt, og familien blev diskrimineret og truet af lejrens ”mafia”, da de kom fra en anden del af Syrien end flertallet af lejrens indbyggere. ”Mafiaen” sagde til Awad, at de ville sætte ild til hans campingvogn, hvis han blev der. Awad fortæller, at han anmeldte truslerne til politiet, men at de ikke kunne hjælpe ham, da de ikke kunne patruljere i lejren.

Til sidst betalte Awad en gruppe menneskesmuglere 150 jordanske dinarer (1.500 kr.) for at få familien ud af lejren.

Nu bor de i en kælderlejlighed med to værelser. Den betaler de 150 jordanske dinarer for om måneden. De har ingen adgang til offentlige ydelser.

Det føltes som om, vi skulle dø 

Awad fortæller: “Da vi først kom hertil, havde vi ikke de rigtige FN-papirer, og vi kunne ikke engang få madkuponer. Det tog os tre måneder at få dem. De første tre måneder føltes det virkeligt, som om vi skulle dø. Folk fra Emiraterne hjalp lidt – de gav os 150 dinarer om måneden – men beløbet blev reduceret til 100 dinarer (1.000 kr.), og nu er bidragene stoppet helt. Jeg vil gerne registreres hos nødhjælpsorganisationerne, men jeg har ikke de nødvendige papirer. Det eneste vi har, er FN-registrering og madkuponer. Ingen af børnene kan komme i skole. Vi har brug for nye ID-kort, for at de kan starte i skole.”

Den 21. juni i år lukkede Jordan sin grænse til Syrien, og mere end 75.000 syriske flygtninge er nu strandet i et lille ørkenområde mellem de to lande.

Læs vores rapport om Jordan
04.
Libanon

Libanon: Kvindelige flygtninge fra Syrien lever i frygt for udnyttelse og seksuelle overgreb

Libanon – et land med 4,5 millioner indbyggere har over de sidste fem år taget imod mere end 1,1 millioner syriske flygtninge. Det internationale samfunds manglende hjælp til Libanon har sammen med libanesisk politis diskriminerende behandling af kvindelige flygtninge

“Kombinationen af en markant mangel på økonomisk hjælp fra verdenssamfundet og en række restriktioner, som den libanesiske regering har underlagt landets flygtninge, skaber en situation, hvor syriske kvindelige flygtninge risikerer chikane og udnyttelse og ikke kan regne med beskyttelse fra myndighederne”, siger Kathryn Ramsay, kønsforsker i Amnesty.

Ingen hjælp fra myndighederne

Flere flygtningekvinder udsættes for chikane, tyveri og voldtægt, men de kan i mange tilfælde ikke anmelde overgrebene på grund af deres illegale status i Libanon.

38-årige “Hanan” fra Syrien har været i Libanon siden 2013. En dag tog hun og hendes døtre bussen fra Bekaa til Beirut, da buschaufføren begyndte at chikanere hende. Han tog en pistol frem og truede hende til at give ham sit telefonnummer, hvis hun ville have sine døtre ud af bussen. Hanan smilede til ham og lovede, at hun ville ringe til ham for at få sine døtre i sikkerhed. ”Han sagde, han ville kalde mig ’prinsesse’”, fortæller hun.

Da ”Hanan” forsøgte at anmelde episoden på en politistation i Beirut, grinede betjentene af hende og sagde sarkastisk: ”Ved du godt, at du slet ikke har ret til at anmelde noget? Du har ikke nogen rettigheder her. Hvorfor begyndte han overhovedet at genere dig?”

En kamp for overlevelse

“Flertallet af syriske flygtninge i Libanon kæmper for at overleve. De bliver diskrimineret af de libanesiske myndigheder og har svært ved at forsørge deres familier - eller bare at få tag over hovedet. Kvindelige flygtninge lever med en øget risiko for chikane, overgreb og udnyttelse – både på deres arbejde og i det offentlige rum”, siger Kathryn Ramsay.

Omkring 70 procent af syriske flygtningefamilier lever væsentligt under den libanesiske fattigdomsgrænse. Mange flygtningekvinder fortæller, at de kæmper for at have råd til mad og husleje, og nogle af dem siger, at de bliver tilbudt penge for seksuelle ydelser. 

Flygtningekvinder, som har været i stand til at finde et job og forsørge sig selv, bliver udnyttet af arbejdsgivere, som betaler dem en alt for lav løn: ”De ved, at vi takker ja til hvilken som helst indkomst, fordi vi er i nød,” siger ”Hanan”.

“Asmaa”, en 56-årig palæstinensisk flygtning fra Syrien, som bor Shatila, en flygtningelejr i udkanten af Beirut, fortæller, at hun har forbudt sine døtre at arbejde, fordi hun frygter, at de vil blive udsat for chikane: ”Min datter arbejdede i en butik, hvor ejeren tog på hende og chikanerede hende verbalt. Det er derfor, jeg nu forbyder mine døtre at arbejde.”

Læs vores rapport fra Libanon
05.
Hvad kan du gøre

Kræv, at regeringen tager ansvar for mennesker på flugt

Lige nu er et rekordstort antal mennesker tvunget til at forlade deres hjem. De flygter fra krig og terror og søger mod lande, som kan garantere deres sikkerhed og en fremtid for dem og deres familier.

Men frem for at hjælpe mennesker på flugt, finder vi på nye måder at besværliggøre deres rejse mod sikkerhed.

De rigeste nationer – heriblandt Danmark - overlader det til en håndfuld udviklingslande at håndtere næsten alle verdens 21 millioner flygtninge. Det vil vi lave om på.

Alle flygtninge har ret til et liv i sikkerhed, fri for forfølgelse. Og vi mener, at det opnås gennem fælles, solidariske løsninger.


06.
Aktion

Vær med til at presse den danske regering til at arbejde for en fælles, global løsning, som sikrer:

  • Alle flygtninges ret til sikkerhed
  •  Alle flygtninges ret til familieliv
  • Alle flygtninges ret til at søge asyl

 

       SKRIV UNDER NU!

Jeg får to-tre aktioner om måneden, og skriver under ved at sende AKTION retur (alm. sms-takst). Afmeld: Send LIFELINE STOP