Amnesty kritiserer Aserbajdsjan forud for European Games

Mens den Europæiske Olympiske Komité forbereder European Games, der til sommer skal afholdes i Aserbajdsjan, lukker landets præsident Ilham Aliyev munden på kritiske journalister og menneskerettighedsforkæmpere én efter én.

Til sommer skal Aserbajdsjans hovedstad Baku være vært, når den nye store sportsbegivenhed European Games for første gang afholdes. Forud for European Games svarer Aserbajdsjans regering hårdt igen med trusler, vold og fængslinger, når journalister og menneskerettighedsforkæmpere kritiserer regeringen.

”Aserbajdsjan bruger det internationale show til at påtage sig et nærmest pinligt rent renomme og til at tiltrække international handel”, siger Amnestys researcher John Dalhuisen om landets forberedelse til sommerens sportsbegivenhed.

”Men styret er et af de mest undertrykkende i Europa, og de ville helt sikkert være på medaljeskamlen, hvis der blev givet priser for antallet af aktivister og menneskeretsforkæmpere bag tremmer”, siger John Dalhuisen.

Mindst 22 samvittighedsfanger sidder fængslet i Aserbajdsjan på baggrund af falske anklager, dokumenterer Amnesty i ny rapport “Guilty of Defending Rights: Azerbaijan’s human rights defenders and activists behind bars

Mishandlet i fængsel efter opfordring til boykot

Den 60-årige menneskerettighedsforkæmper og kritiker af regeringen Leyla Yunus blev den 30. juli sidste år anholdt. Anholdelsen fandt sted kun få dage efter, Leyla Yunus på et pressemøde opfordrede til at boykotte European Games på grund af de menneskerettighedskrænkelser, den aserbajdsjanske regeringens begår.

I fængslet er hun blevet udsat for fysisk og psykisk mishandling. Hun er blandt andet blevet smidt mod et gulv og sparket af en vagt. Hun er derudover blevet truet med et seksuelt overgreb af en gruppe mænd, der fik adgang til hendes celle og imiterede, hvordan de ville forgribe sig på hende.

Leyla Yunus blev fængslet sammen med sin mand Arif Yunus under falske anklager om forræderi, skatteunddragelse, autoritetsmisbrug, bedrageri, dokumentfalsk og for at føre ulovlig forretning. Alle anklager udspringer af nye regler, den Aserbajdsjanske regering har indført for at kunne lukke landets NGOer og fængsle deres ledere. 

Fængslinger på stribe

De seneste måneder er en hel række af journalister og regeringskritikere systematisk blevet fængslet. Mindst 22 samvittighedsfanger venter i øjeblikket på rettergang på baggrund af falske anklager. 

Leyla og Arif Yunus underrettede i sommeren 2014 sammen med blandt andre den kritiske journalist Khadija Ismayilova Europarådets Parlamentariske Forsamling. Her forklarede de, hvordan journalister, kritikere af styret og politiske modstandere bliver chikaneret af regeringen. 

Efterfølgende er de én efter én blevet anholdt. Det er sket til trods for, at Aserbajdsjans præsident Ilham Aliyev i juni 2014 holdt en tale i selv samme forsamling, hvor han understregede, at ytringsfrihed, foreningsarbejde og forsamling er rettigheder, der er sikrede i Aserbajdsjan.

”De seneste fængslinger har effektivt lammet civilbefolkningen og lukket endeligt ned for ytringsfriheden. Det markerer det absolutte lavpunkt for menneskerettighederne i Aserbajdsjan, siden landet blev uafhængigt”, siger John Dalhuisen. 

Amnesty: Frigiv øjeblikkeligt samvittighedsfangerne

Amnesty opfordrer regeringen i Aserbajdsjan til øjeblikkeligt at frigive alle politiske fanger, der udelukkende er fængslede for fredeligt at udøve deres menneskerettigheder. 

Derudover opfordrer Amnesty til, at Aserbajdsjan sikrer, at både journalister, menneskerettighedsforkæmpere og advokater kan udføre deres arbejde uden frygt for vilkårlige fængslinger eller mishandling.