Amnesty afslører tvangsarbejde på VM-stadion i Qatar



Amnesty afslører tvangsarbejde på VM-stadion i Qatar

På baggrund af interviews med mere end 200 migrantarbejdere i Qatar retter Amnesty en hård kritik af myndighederne i Qatar samt fodboldorganisationen FIFA. Samtlige arbejdere, som Amnesty har talt med, har oplevet misbrug og udnyttelse, der i nogle tilfælde direkte udgør tvangsarbejde.

Migrantarbejdere, som bygger Khalifa International Stadium i Doha forud for VM i fodbold 2022, har været udsat for systematisk misbrug og i nogle tilfælde tvangsarbejde, dokumenterer Amnesty International i en ny rapport. 

I den beretter 231 migrantarbejdere om systematisk udnyttelse i forbindelse med byggeriet af VM-stadionet Khalifa og det omkringliggende sportsområde Aspire Zone, som europæiske topklubber som Bayern Munchen, PSG og Everton i vinter benyttede til træningsophold.

Overgrebene mod arbejderne sker til trods for nyere lovgivning, der på papiret skulle sikre en række minimumsrettigheder til migrantarbejdere ansat på konkrete VM-projekter i Qatar.

Hver eneste migrantarbejder, som Amnesty har talt med, berettede om misbrug, der blandt andet inkluderede:

  • Kummerlig indkvartering i lejre for migrantarbejdere i Qatar.
  • Tilbageholdelse af løn i månedsvis.
  • Manglende opholdstilladelser, hvilket sætter arbejderne i risiko for tilbageholdelse og deportation.
  • Inddragelse af pas og fratagelse af muligheden for at forlade Qatar igen uden deres arbejdsgivers tilladelse.
  • Trusler om straf, såsom deportation uden løn eller nægtelse af hjemrejse, hvis de klager over deres arbejdsforhold.
  • Betaling og ofte gældsættelse til mellemmænd, der har formidlet arbejdet under falske løfter om løn og arbejdsvilkår.

”Misbruget af migrantarbejdere er en skamplet på fodboldens samvittighed. For spillere og fans er et VM- stadion et drømmested. For nogle af de arbejdere, som talte med os, føles det som en levende mareridt”, siger Salil Shetty, generalsekretær i Amnesty International.

Arbejderne, som Amnesty har talt med, kommer primært fra Nepal, Indien og Bangladesh.

Fanget i Qatar

Amnesty har igennem et års research og flere besøg i Qatar interviewet 132 bygningsarbejdere, som er med til at ombygge Khalifa fodboldstadionet, som blandt andet skal afvikle en semifinale under VM i 2022.

Yderligere 99 migranter, som arbejdede på det omkringliggende sportskompleks Aspire Zone, er blevet interviewet af Amnesty i forbindelse med rapporten.

Af hensyn til deres sikkerhed udtaler de sig under pseudonym i Amnestys rapport:

”Han skreg bare af mig og sagde, at jeg aldrig ville forlade Qatar igen, hvis jeg klagede mere. Lige siden har jeg været påpasselig med at klage over min løn eller andet. Hvis jeg kunne, ville jeg skifte job eller forlade Qatar”, siger Nabeel, en metalarbejder fra Indien, som arbejder på Khalifa stadionet.

I alt 88 mænd fortalte Amnesty, at de var blevet nægtet at forlade Qatar. Eksempelvis ønskede flere nepalesiske mænd at vende tilbage for at se til deres familier efter jordskælvet i Nepal sidste år, men deres arbejdsgivere nægtede dem udrejse.

Andre arbejdere, som har forsøgt at rejse kritikken af deres forhold, er blevet mødt med truslen om ikke at få deres pas tilbage eller ikke at få den løn, som er blevet tilbageholdt.

”Det eneste, disse arbejdere ønsker, er deres rettigheder. Betaling i tide. At kunne forlade landet, hvis de ønsker det. At blive behandlet med respekt og værdighed”, siger Salil Shetty.

FIFA stikker hovedet i jorden

Amnesty har igennem flere år dokumenteret grov udnyttelse af migrantarbejdere i Qatar til trods for officielle løfter om minimumsrettigheder for landets op mod 1,7 millioner udenlandske arbejdere.

På baggrund af sin nye rapport gentager Amnesty sin opfordring til myndighederne i Qatar om at reformere landets sponsor-system, som fratager migrantarbejdere basale menneskerettigheder og gør dem ekstremt sårbare overfor overgreb og udnyttelse.

Samtidig retter Amnesty en hård kritik af fodboldorganisationen FIFA for stort set intet at have gjort for at forhindre grove menneskerettighedskrænkelser i forbindelse med tildelingen af og forberedelserne til VM i 2022.

 ”Til trods for fem års løfter har FIFA nærmest totalt fejlet i at forhindre VM i at blive bygget på menneskerettighedskrænkelser”, siger Salil Shetty.

Amnesty opfordrer samtidig FIFAS hovedsponsorer, heriblandt Coca Cola, Adidas og McDonalds, til at presse FIFA til påtale krænkelserne under ombygningen af Khalifa-stadionet samt fremlægge en plan for, hvordan FIFA vil arbejde for at forhindre yderligere krænkelser på konkrete VM-projekter.

Antallet af arbejdere på specifikke VM-projekter forventes at tidobles til næsten 36.000 mennesker i løbet af de næste to år.

”Hvis FIFAs nye ledelse oprigtigt ønsker en ny begyndelse, så kan FIFA ikke tillade, at deres største globale begivenhed afvikles på stadions bygget på misbrug af migrantarbejdere”, siger Salil Shetty.