Amnesty på Folkemøde 2017

Her finder du en liste over alle vores arrangementer under folkemødet på Bornholm. Vores telt og scene er på B17 på Nordlandspladsen, som ligger overfor Cirkuspladsen.

Herunder finder du en oversigt over vores aktiviteter i løbet af folkemødet. Kig forbi!

Torsdag


Drop kvoteflygtninge og hjælp kun i nærområderne!
Hvordan tackler vi Putin?
Double standards in human rights: Where do we draw the line?

Fredag


Fuck af, din fede nar
Velkommen til Danmark … hvis du ligner os på en prik!
Danmarks rolle i en splittet verden
Hvordan bekæmper vi homofobi i sport?
Skal voldtægt defineres ud fra samtykke?

Lørdag


Event – I See You – Når ord er overflødige
Interkøn: Skal lægen bestemme børns køn?
Event – I See You – Når ord er overflødige
Tre år er en evighed i et barns liv
Jan Grarup: Derfor flygter de

Søndag


Virtual Reality: Oplev hverdagslivet for mennesker på flugt
Event – I See You – Når ord er overflødige

 

 


Drop kvoteflygtninge og hjælp kun i nærområderne!

Torsdag den 15. juni

13.30-14.30

Danmark har siden 1978 genbosat de mest udsatte mennesker på flugt – kvoteflygtningene. Men i efteråret 2016 brød regeringen, stærkt støttet af Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet, den næsten 40 år gamle aftale med FN om at hjælpe de mennesker, der har et særligt behov for at komme i sikkerhed: Enlige kvinder, børn, alvorligt syge og mennesker med handicap.

Hvorfor har Danmark ikke længere overskud til at tage imod 500 kvoteflygtninge årligt? Skal flygtninge kun hjælpes i nærområderne? Hvad er konsekvenserne af at insistere på, at mennesker på flugt bliver i nærområderne? Kan flygtninge finde tryghed og sikkerhed i nærområderne?

DELTAGERE:

Laura Lindahl, integrations- og udlændingeordfører (LA)
Mozhdeh Ghasemiyani, klinisk psykolog, Kom som 16-årig til Danmark som kvoteflygtning
Trine Christensen,generalsekretær, Amnesty Danmark,
Joakim Hesse Lundström, (ordstyrer), programleder, Amnesty Danmark.


Hvordan tackler vi Putin?

torsdag den 15. juni

15.00-16.00

Om præcis ét år skydes VM i fodbold i gang i Rusland. Og i 2022 kommer turen til Qatar. Hvordan undgår vi, at verdensmesterskaberne fører til nye overgreb, undertrykkelse og politisk propaganda, sådan som vi har set det ved mange andre store sportsbegivenheder? Hvad kan og skal vi gøre inden – både som politikere, som organisationer, som sponsorer og som spillere? Kan man fra politisk hold gøre noget for at presse værtslandene i den rigtige retning med respekt for menneskerettighederne?

DELTAGERE:

Jesper Møller, formand, Dansk Boldspil-Union (DBU)
Niels Nygaard, formand, Danmarks Idrætsforbund (DIF)
Lars Werge, formand, Dansk Journalistforbund (DJ)
Britt Bager, kultur- og idrætsordfører (V)


Double standards in human rights: Where do we draw the line?

torsdag den 15. juni

16.30-17.30

Since 2011 it has become more and more apparent, that human rights take a backseat when European governments deal with their Gulf Cooperation Council (GCC) adversaries. This not only affects the human right situation within the borders of the G.C.C. but also has regional and international implications.

For example, Denmark prides itself on being progressive and supportive of Women’s Rights. And yet, it had no problem sending a large business delegation to Saudi Arabia, one of the worst violators of women’s rights in the world. In this debate the Gulf Center for Human Rights, Amnesty International, and the Ministry of Foreign Affairs will discuss the current state of Human Rights in the Gulf region and the roles that Denmark and Scandinavia play in this matter.

DELTAGERE

Maryam Al-Khawaja, Special Advisor, Gulf Center for Human Rights
Trine Christensen, Secretary General, Amnesty International
Sausan Berg, radiovært


Fuck af, din fede nar

fredag den 16. juni

10.30-11.30

Debatten og kommentarerne på sociale medier og på Ekstra Bladets forum Nationen er ikke for sarte sjæle. Stikker du hovedet for langt frem, risikerer du at komme i guillotinen.

En ny undersøgelse fra Institut for Menneskerettigheder viser, at hver syvende kommentar på DR og TV2’s Facebook-sider er decideret hadefuld. Typisk er de nedsættende, krænkende eller truende mod et individ eller en gruppe baseret på deres køn, etnicitet eller religion.

Hvordan er det kommet så vidt? Er det sundt for den offentlige debat? Tager de hadefulde kommentarer trykket af vreden i samfundet, eller fører de bare mere had med sig? Bærer medierne selv et ansvar? Og hvad med politikerne?

DELTAGERE:

Poul Madsen, chefredaktør på Ekstra Bladet
Özlem Cekic, tidligere folketingsmedlem
Ask Hesby Krogh, teamleder for kønsligestilling ved Institut for Menneskerettigheder
David Trads, journalist 


Velkommen til Danmark … hvis du ligner os på en prik!

fredag den 16. juni

12.00-13.00

Annoncer i libanesiske aviser, der advarer mod at flygte til Danmark. Konfiskering af værdigenstande fra mennesker på flugt ved ankomsten til Danmark. Lukkede grænser i et hidtil åbent Europa med fri bevægelighed.

Løkkes regering har gennemført 50 stramninger på udlændingeområdet med det altoverskyggende formål at begrænse antallet af flygtninge, der kommer til Danmark. Mennesker på flugt betragtes alene som en byrde. Men kan de også betragtes som en ressource? Og hvordan påvirker regeringens politik Danmarks omdømme og virksomhedernes mulighed for at rekruttere den nødvendige arbejdskraft?

DELTAGERE

Kim Nøhr Skibsted, Group Vice President, CCO, Grundfos
Kristian Eriknauer, Vice President, Corporate Responsibility, Arla
Martin Manthorpe, direktør for strategi og forretningsudvikling, NCC
Jakob Ellemann-Jensen, politisk ordfører (V)


Danmarks rolle i en splittet verden

fredag den 16. juni

14.00-14.45

Hvad gør vi nu, lille du? Clement Kjersgaard styrer partilederdebatten om Danmarks rolle på den internationale scene i en stadig mere splittet verden. Danmark har tradition for at bakke op om det internationale samarbejde, og på en række områder agerer vi spydspids for initiativer, som fremmer menneskerettighederne på globalt plan.

Men i de senere år er protektionisme og isolationisme blevet en del af den globale agenda med Trump og Brexit som de tydeligste eksempler. Hvad betyder det for en lille nation som Danmark? Hvad er vores rolle nu og fremadrettet?

DELTAGERE:

Ulla Tørnæs, minister for udviklingssamarbejde (V)
Kristian Thulesen Dahl, partileder (DF)
Pia Olsen Dyhr, partileder (SF)
Morten Østergaard, partileder (R)


Hvordan bekæmper vi homofobi i sport?

fredag den 16. juni

16.30-17.30

Er homofobi et stort problem i sporten, og hvordan tackler vi det?

Man siger, at sport er et spejl på samfundet. Idrættens samler os, men når det kommer til homoseksualitet, er sporten måske særligt ekskluderende. På eliteniveau kan man på lægterne opleve, at de normale sociale normer bliver tilsidesat, og homoseksualitet bruges som skældsord. Og der er måske udfordringer i omklædningsrummene og træningsmiljøerne i ungdomsårene. Ligesom nogen idrætsgrene måske er mere udfordret end andre.

Men hvad bør dommere, spillere, trænere eller forbund gøre, og hvad gør man fra politisk hold? Kan sport være med til at skabe en positiv forskel i bekæmpelsen af homofobi i samfundet? Kom og vær med til at diskutere respekt og tolerance i idrættens verden.

DELTAGERE:

Rasmus Nordqvist, kulturordfører, Alternativet.(Å) 
Helle Jacobsen, programleder, Amnesty Danmark.
Christian Bigom, formand, Pan Idræt.
Thomas Bach, næstformand, Danmarks Idrætsforbund.
Morten Crone Sejersbøl, (ordstyrer), sportschef BT.


Skal voldtægt defineres ud fra samtykke?

fredag den 16. juni

18.15-19.00

I dansk lov defineres voldtægt ud fra, om ofret blev udsat for vold eller trusler eller var i en tilstand, hvor vedkommende ikke kunne modsætte sig voldtægten. Men bør lovgivningen ændres, så vi i stedet definerer voldtægt som seksuelle handlinger uden samtykke? Vil det give et større fokus på gerningsmandens ansvar for at sikre, at sex altid er frivilligt i stedet for at overlade det til ofret at skulle sige tydeligt nej? Og hvad vil det betyde for den anklagedes retssikkerhed

Denne debat sætter fokus på, hvordan dansk voldtægtslovgivning bedst sikrer retfærdighed for voldtægtsofre uden at underminere retssikkerheden for de anklagede.

DELTAGERE:

Trine Baumbach, lektor ph.d., Det Juridiske Fakultet, Københavns Universitet
Peter Skaarup, formand for retsudvalget (DF)
Pernille Skipper, politisk ordfører (Ø)
Lisbeth Bech Poulsen, retsordfører (SF)


I See You – Når ord er overflødige

lørdag den 17. juni

10.30-13.00 

I See You er et eksperiment, hvor alle dine ord er overflødige, for det handler om at se et andet menneske i øjnene. I den ophedede flygtningedebat glemmer vi ofte, at det er mennesker, vi taler om. Rigtige mennesker med drømme og håb.

I See You er inspireret af psykologiprofessor Arthur Aron, som i 1997 påviste, at fire minutters uafbrudt øjenkontakt skaber stærke bånd mellem to mennesker. Med I See You ønsker Amnesty International, at vi i fællesskab genopdager, hvordan mødet mellem mennesker kan rykke ved vores opfattelser af hinanden og fremme dialog og forståelse.

Denne event kan også opleves fredag 13.30-15.00 samt søndag 10.00-12.00 


Interkøn: Skal lægen bestemme børns køn?

lørdag den 17. juni 

11.00-12.00

Interkønnede spædbørn opereres ofte – men er det overhovedet til børnenes bedste? Amnesty har i en ny rapport dokumenteret, at spædbørn, som fødes med synlige variationer i kønskarakteristika, gennemgår kirurgisk og hormonel behandling for at ”normalisere” deres kønskarakteristika. Er dette til barnets bedste?

I denne debat diskuterer Sundhedsstyrelsen, Institut for Menneskerettigheder, Intersex Danmark og Amnesty International behandlingen af interkønnede børn.

DELTAGERE:

Maria Ventegodt Liisberg, lligebehandlingschef, Institut for Menneskerettigheder
Laura Carter, international researcher i LGBTI-rettigheder, Amnesty International
Søren Brostrøm, direktør for Sundhedsstyrelsen
Ditte Dyreborg, co-founder, European Association of Human Orchids Organization.
Helle Jacobsen,(ordstyrer), programleder, Amnesty Danmark.

 


Tre år er en evighed i et barns liv

lørdag den 17. juni

15.30-16.00

I slutningen af januar 2016 vedtog et flertal i Folketinget at forlænge perioden, inden krigsflygtninge kan søge om familiesammenføring. Forlængelsen betyder, at ægtefæller og børn skal leve adskilt og i usikkerhed om hinandens skæbne i mindst tre år. Men det kan få alvorlige konsekvenser for børn at vente så lang tid på at blive genforenet med deres forældre, advarer eksperter.

Er det nødvendigt at give køb på retten til familieliv for at holde antallet af asylansøgere nede? Og hvad er konsekvenserne af den udskudte ret til familiesammenføring?

DELTAGERE

Mozhdeh Ghasemiyani, klinisk psykolog, der arbejder med traumatiserede flygtningebørn.
Josephine Fock, gruppeforkvinde samt flygtninge- og integrationsordfører (Å)
Johanne Schmidt-Nielsen, integrations- og udlændingeordfører (Ø)


Jan Grarup: Derfor flygter de

lørdag den 17. juni

16.45-17.45

Tag med Amnesty og Jan Grarup på en fotorejse og hør krigsfotografens fortælling om nogle af de krige og konflikter, der har præget det sidste kvarte århundrede og sendt millioner af mennesker på flugt.

Vi taler meget om mennesker på flugt. Men fokus er mest på, hvordan det påvirker os herhjemme i det trygge Danmark, og hvorfor nogle lande er mere attraktive at flygte til end andre. Men hvad er det egentlig, mennesker på flugt flygter fra?

Jan Grarup er en af verdens bedste krigsfotografer. Han har vundet et hav af priser for sit enestående arbejde i verdens konfliktzoner, herunder World Press Photo Award, og han er fem gange blevet kåret som årets pressefotograf i Danmark. Senest har han været på flere reportagerejser til den irakiske millionby Mosul, som irakiske og amerikanske styrker lige nu forsøger at befri fra Islamisk Stat. 

DELTAGERE

Jan Grarup, fotograf
Joakim Hesse Lundström, programleder, Amnesty Danmark

OBS: Arrangementet finder sted hos:

FRIDAY hos Fabers
Kirkestræde 1 (ved Allinge Kirke)
Stadenummer L9


Virtual reality: Oplev hverdagslivet for mennesker på flugt

søndag den 18. juni

10.00-12.00

Amnesty viser fire film om tilværelsen for mennesker på flugt. Med virtual reality-briller kommer du til at føle, at du går rundt blandt de mange mennesker, der nu lever i Irak i faldefærdige huse eller i flygtningelejre. Du møder Zaki, der har mistet sit ben i et bombeangreb, Mohammed, der er flygtet fra angreb i Damaskus med sin kone og to sønner, Farah, der går i 5. klasse og bor sammen med tre af sine fire brødre i et ufærdigt hus, og Fenjeh fra Syrien, der fortæller om at savne sine søstre og sin mor.

VR-filmene vises i samarbejde med VR-Gorilla, Hollands flygtningefond og Den Internationale Redningskomité.


Kort over folkemødet

Du finder vores telt og scene på B17 på Nordlandspladsen, som ligger overfor Cirkuspladsen.

tilbage til toppen

Folkemødets hjemmeside