Amnesty opfordrer til våbenembargo mod Myanmar

På baggrund af det stigende antal meldinger om drab og overgreb mod fredelige demonstranter i Myanmar opfordrer Amnesty i dag FN’s Sikkerhedsråd til at indføre en omfattende og obligatorisk våbenembargo mod landet.

Amnesty International opfordrer FN’s Sikkerhedsråd til straks at indføre en våbenembargo mod Myanmar. Særligt Myanmars hovedleverandører, Kina og Indien, bør sikre, at ingen lokale firmaer eller enkeltpersoner forsyner Myanmars militærstyre med våben, der kan bruges mod civilbefolkningen.

“Der bør sendes et utvetydig signal til Myanmars militære ledere om, at de brutale overgreb mod fredelige demonstranter ikke vil blive hverken accepteret eller støttet af det internationale samfund,” siger Irene Khan, der er generalsekretær i Amnesty International.

Myanmars officielle melding lyder på ni dræbte, men Amnesty frygter, at det reelle tal er langt højere. I løbet af den sidste uge har Myanmars sikkerhedsstyrker stormet templer og angrebet fredelige demonstranter, der protesterer mod militærdiktaturet. Demonstranterne er blevet mødt med tæsk med politiknipler, tåregas og skarpe skud. Alene i byen Yangon menes 1000 personer at være blevet anholdt. Amnesty frygter, at de mange tilbageholdte er i overhængende fare for at blive udsat for tortur.

I et forsøg på at kvæle protesterne, har regeringen lukket ned for internettet i store dele af landet. Internettet har været afgørende for, at nyheder og fotos af de prodemokratiske protester har kunnet nå ud til omverdenen. Det skaber frygt for, at militærdiktaturet vil intensivere den hårdhændede behandling af demonstranterne.

Amnesty appellerer til Myanmars militærstyre om – udover at stoppe voldshandlingerne – at løslade alle politiske fanger i Myanmar, herunder Aung San Suu Kyi, den tidligere oppositionsleder og nobelprismodtager, som har tilbragt størstedelen af de sidste 18 år i husarrest. Amnesty opfordrer FN’s Sikkerhedsråd til at tage hurtig affære og indsætte en delegation for at stoppe militærets brutaliteter.

Over hele verden har medlemmer af Amnesty igangsat demonstrationer, der appellerer til Myanmars myndigheder om at indstille volden, og respektere menneskers ret til på fredelig vis at protesterer mod et militærstyre.