Myanmar: 21 fængslet for uddeling af nødhjælp efter cyklon

Et år efter cyklonen Nargis raserede Myanmar, sidder 21 personer stadig bag tremmer for deres indsats for at yde hjælpearbejde. Amnesty International opfordrer Myanmars regering til at løslade disse samvittighedsfanger omgående og betingelsesløst.

“Dette er den ufortalte historie bag cyklonen. På samme tid som nødhjælpsarbejdet er skredet fremad, har Myanmars regering straffet individer for deres indsats”, siger Amnesty International’s Myanmar-specialist, Benjamin Zawacki. “Myndighederne bør omgående løslade de 21 personer, der er blandt de 2.100 politiske fanger i Myanmar.

Regeringen nægtede humanitær hjælp

Cyklonen Nargis ramte Myanmar den 2.-3. maj 2008. Naturkatastrofen udviklede sig hurtigt til en humanitær og menneskerettiglig krise, da Myanmars regering i tre uger afviste international assistance til at levere den nødvendige nødhjælp. Konsekvenserne var katastrofale:

  • Mere end 84.500 mennesker døde
  • titusindvis er stadig savnede,
  • omkring 2.4 million mistede deres hjem eller blev berørt på andre måder.

35 års fængsel for at uddele nødhjælp

21 personer er blevet arresteret for at uddele hjælp til ofrene og for at rapportere om cyklonen – og nogle endda for at begrave de døde.

Indtil videre er 20 personer blevet dømt efter uretfærdige retssager. Seks afsoner nu domme på mellem 10 og 35 år.

“Her et år senere, hvor vi markerer den første årsdag efter Nargis, må vi ikke glemme de fanger, der sidder fængslet og afsoner lange domme for at prøve at hjælpe deres medborgere”, siger Benjamin Zawaki. “Indirekte er de også blevet ofre for cyklonen”

Elendige fængselsforhold

På grund af de dårlige betingelser og den utilstrækkelige medicinske behandling i Myanmars fængsler er politiske fanger afhængige af, at deres familier sørger for at give dem helt basale ting som mad, medicin og tøj.

Syv af de 21 mennesker, der er varetægtsfængslet for deres nødhjælpsarbejde efter cyklonen, sidder fængslet langt fra deres hjem, og deres familier må tage på lange rejser for at besøge dem – nogle gange helt op til ni dage.

Amnesty opfordrer Myanmars regering til ikke at torturere eller på anden måde mishandle samvittighedsfanger på noget tidspunkt. Fængselsmyndighederne bør også sikre, at de bliver forsynet med al den nødvendige medicinske behandling.

Amnesty: Løslad fangerne

Amnesty International opfordrer myndighederne til omgående at løslade de 21 personer, der sidder fængslet efter uddelingen af nødhjælp.

Amnesty opfordrer også Sammenslutningen af Sydøstasiatiske Nationer (ASEAN) til at lægge pres på Myanmars regering om frigivelse af fangerne. Myanmars regering har pligt til at sikre, at de mennesker der uddeler nødhjælpen, kan gøre det uden frygt for intimidering eller anholdelse.