Russiske menneskeretsforkæmpere er i fare

Fem år efter mordet på den russiske journalist Anna Politkovskaja er ingen endnu blevet holdt ansvarlig for forbrydelsen. Derudover er der sket meget lidt for bedre at beskytte journalister og menneskerettighedsaktivister i Rusland, dokumenter Amnesty i ny rapport.

For fem år siden blev den prisvindende russiske journalist Anna Politkovskaja skudt og dræbt i en elevator i Moskva.

Selv om myndighederne har efterforsket mordet, er der stadig ingen garanti for, at de formodede gerningsmænd eller de, som bestilte mordet, vil blive holdt ansvarlige. 

Anna Politkovskaja var kendt for sit arbejde med at afsløre overgreb og udfordre autoriteterne i Rusland. For de russiske journalister og aktivister, som fortsætter efter hende, er det arbejde ikke blevet mindre farligt.

”I Rusland bliver journalister, menneskerettighedsforkæmpere og aktivister overfaldet og ofte myrdet på grund af deres arbejde. Angrebene bliver ikke efterforsket grundigt og uafhængigt, og ingen bliver stillet til ansvar”, siger John Dalhuisen, Amnesty Internationals vicedirektør i Centralasien.

Mange uopklarede sager

I den nye rapport Beaten up for Speaking out: Attacks on human rights defenders and journalists in the Russian Federation“, dokumenterer Amnesty, hvordan en række journalister og menneskeretsadvokater siden 2006 er blevet angrebet, gennemtæsket eller dræbt.

Kun i to tilfælde er mordene blevet opklarede og gerningsmændene stillet for en dommer. 

Bortførelsen og mordet på menneskeretsforkæmperen Natalia Estemirova, og de brutale overfald på journalisten Oleg Kashin og redaktøren, Mikhail Beketov, er blandt de fortsat uopklarede.

Amnesty vil i det kommende år fortsætte arbejdet for at beskytte russiske menneskeretsforkæmpere og for at retsforfølge de ansvarlige bag mordene og overfaldene i landet.

”Der er brug for stærk international opbakning til civilsamfundet i Rusland, hvis vi skal ændre på den kultudbredte straffrihed, som i dag hersker i landet”, siger John Dalhuisen.