Nye skibskatastrofer udstiller EU’s flygtningepolitik

To skibskatastrofer på bare to dage har kostet mindst 50 bådflygtninge livet i Middelhavet på vej til Europa. Flere hundrede er meldt savnet.

Når Middelhavet omtales som en kirkegård, er det fordi at der de seneste 25 år er omkommet mere end 13.000 børn, kvinder og mænd i deres forsøg på at nå Europa.

EU’s ledere har konsekvent vist total mangel på handlekraft når det kommer til at forhindre flere dødsfald langs Europas grænser. De mange dødsfald udstiller den ineffektivitet, hvormed EU har ført migrations- og asylpolitik med et ensidigt fokus på forhindre migranter i at nå grænserne uden hensyn til de menneskelige omkostninger, fastslår Amnesty International.

Et år siden tragedie

Mere end 50 mennesker har den 11. og 12. maj mistet livet ud for Lampedusas kyst ved Italien i to separate forlis. Hundredvis er stadig meldt savnet. Det sker mindre end et år efter den tragedie, som kostede over 400 migranter livet samme sted.

Det Ægæiske Hav imellem Tyrkiet og Grækenland krævede 5. maj 22 liv, da migranter fra Tyrkiet forsøgte at nå den græske ø Samos. Indtil videre kan vi tælle over 72 dødsfald alene i maj måned og flere hundrede savnede.

Risikable ruter

Den stadigt mere restriktive migrationspolitik i EU tvinger desperate migranter til at tage stadigt mere risikable ruter. Amnesty opfordrer derfor EU’s ledere til at sætte mennesker i centrum for migrationspolitikken ved at etablere mere redningskapacitet i Middelhavet, sikre ruter til Europa og sætte en stopper for outsourcing af migrationskontrol til tredjelande, som har en tvivlsom tilgang til menneskerettigheder.

EU kan forebygge tragedier

Tragedier tæt på Europas grænser undgås, hvis EU’s ledere tager større ansvar. Derfor må EU’ indenrigs- og justitsministre præsentere nye initiativer, når de mødes den 5. og 6. juni, og EU-topmødet den 26. og 27. juni er en kærkommen mulighed for at redefinere Europas migrationspolitik, inden flere liv går tabt.