01.
Kort sagt

Følg med i årets underskriftsindsamlinger

Følg med i årets aktioner på Lifeline. Hvem har vi indsamlet underskrifter for, og er der sket nyt i sagen?


02.
Årets sager

MUSTAFA OZER/AFP/Getty Images

FORSVAR YTRINGSFRIHEDEN I TYRKIET

27. marts 2017

Tyrkiet har nu verdensrekord i fængsling af journalister. En tredjedel af de journalister, mediefolk og redaktører, som er fængslet på verdensplan, sidder i tyrkiske fængsler. Officielt anklaget for terrorisme eller lignende, uofficielt fordi de har givet stemme til oppositionen. Ytringsfriheden er under pres, og den frie journalistik stærkt truet.


Privat

Mohamed Ramadhan (venstre) og Hussain Ali Moosa (højre)

DØMT TIL DØDEN EFTER GROV TORTUR

13. marts 2017

Mohamed Ramadhan Issa Ali Hussain og Hussain Ali Moosa Hussain Mohamed kan blive henrettet når som helst. Efter knap syv års pause har Bahrain genoptaget henrettelsen af dødsdømte, og kun Kong Hamads godkendelse står nu mellem de to mænd og døden. 
Begge mænd fortæller, at de blev udsat for grov tortur under afhøringen, som varede i to måneder. Hussain Ali Moosa endte med at ”tilstå”, efter at han flere dage i træk havde hængt fra loftet, mens vagterne bankede ham og gav ham elektriske stød. Denne ”tilståelse” pegede på Mohamed Ramadhan som medskyldig, og den blev det afgørende bevis i retssagen.


Privat

BRITISK-IRANSK MOR FÆNGSLET EFTER URETFÆRDIG RETSSAG

1. marts 2017

I april 2016 er Nazanin og 2-årige Gabriella på ferie i Iran for at besøge Nazanins forældre. På vej hjem til Storbritannien bliver de tilbageholdt i lufthavnen, og siden da har livet set helt anderledes ud. Nazanin sidder i Irans berygtede Evin-fængsel efter en uretfærdig retssag, mens lille Gabriella bor hos sine bedsteforældre. Hendes britiske pas er inddraget, så hun kan ikke rejse hjem til sin far i Storbritannien.


Amnesty: Omar før og efter tre år i Saydnaya-fængslet

TORTUR OG MASSEHENRETTELSER AF CIVILE

8. februar

Det syriske Saydnaya-fængsel er et rent slagtehus, viser en ny rapport. Vores vidner fortæller om massehenrettelser af civile, grov tortur, sult, seksuel vold. Verdenssamfundet kan ikke bare se på: FNs Sikkerhedsråd må øjeblikkeligt gribe til handling.


KVINDER OG PIGER PÅ FLUGT UDSÆTTES FOR OVERGREB OG KRÆNKELSER

31. januar 2017

For kvinder og piger på flugt er livet i nærområderne præget af ekstrem usikkerhed, overfald, udnyttelse og seksuelle overgreb. Derfor har de særligt behov for beskyttelse og hjælp. Behov, som i mange tilfælde bliver overset i procedurerne for modtagelse af mennesker på flugt.
Kun en brøkdel af kvinder og piger på flugt får mulighed for at bo i flygtningelejrene i nærområderne. Og selv de kvinder og piger, der bor i lejrene, er i stor risiko for overgreb. Lejrene er i de fleste tilfælde ikke indrettet til piger og kvinder, som skal dele både bad, toilet og sovesal med fremmede mænd.
FN’s flygtningehøjkommissariat beretter om, hvordan mænd står på lur, mens kvinderne besøger toiletterne, og kommer med seksuelle tilråb og i nogle tilfælde forgriber sig på kvinderne. På samme måde er søvn vanskeligt for mange kvinder i lejrene, fordi de ikke føler sig trygge.


STOP HENRETTELSEN AF UNG MALAYSIER

18. januar 2017

Singapores myndigheder gør klar til at henrette malaysiske Prabagaran Srivijayan, som er dømt til døden for at smugle 22,24 gram heroin. 29-årige Srivijayan fastholder selv sin uskyld.


10 års fængsel for at videresende vittighed

5. januar 2017

Det begyndte med en vittighed, men endte med ti års fængsel. Fomusoh Ivo Feh sendte en sarkastisk sms-besked om Boko Haram til en af sine venner. Herfra udviklede sagen sig på absurd vis: Ivo og hans venner blev arresteret, stillet for en militær domstol og dømt for aktiviteter relateret til terror. De skal nu ti år i fængsel.