Mahmouds t-shirt fik ham tortureret og fængslet Tortur Politi Demokrati Egypten Ægypten

01.
Brev fra fængslet

Hvornår vil jeg kunne fejre Eid med min familie og venner igen?

9. oktober 2015 - Brev fra Mahmoud

19-årige Mahmoud Hussein blev arresteret i Cairo d. 25. januar 2014, fordi han var iklædt en t-shirt med et logo fra kampagnen 'En nation uden tortur' og et tørklæde med symbolet for den egyptiske revolution.

Han er blevet tortureret og mishandlet, mens han har siddet varetægtsfængslet, og varetægtsfængslingen er blevet forlænget gang på gang. Den 8. oktober blev varetægtsfængslingen forlænget endnu en gang. Han har nu siddet varetægtsfængslet over 620 dage uden anklage eller retssag.

Han er samvittighedsfange; fængslet udelukkende for at bruge sin ret til at ytre sig og forsamles.

Mahmoud er fængslet i Tora fængslet i Cairo.

Vi har modtaget dette brev fra ham skrevet i fængslet:

Glæden ved Eid. Hvad kan jeg sige om Eid? Den begivenhed, som Allah tildeler os to gange om året. Under Eid Al-Fitr (red. 'den lille Eid'); efter muslimerne hellige måned Ramadan, og her for nyligt, Eid Al-Adha (red. 'den store Eid' til ære for Abraham). Disse begivenheder samler familie og venner, så man kan nyde hinandens selskab.

Jeg har ikke kunne opleve denne glæde, siden jeg blev arresteret som 18-årig. Jeg er fortsat varetægtsfængslet, og til januar fylder jeg 20 år. Jeg ved ikke en gang, hvornår varetægtsfængslingen slutter, eller hvorfor jeg overhovedet blev arresteret. Jeg ved ikke en gang, hvad det er for en sag, de har på mig, eftersom jeg har siddet fængslet så længe uden anklage eller retssag. Hvornår slutter det? Så længe de betragter mig som en anklaget person, så slutter det måske aldrig.

Jeg vil blive anklaget, for et mål, en idé eller en drøm, som så mange af os drømte efter 25. Januar Revolutionen i 2011. Jeg og så mange andre unge drømte om, at undertrykkelse, tortur og drab på unge ville stoppe. De unge drømte om at kunne leve i en nation uden tortur. Den dag vil komme, og at drømmen vil blive til virkelighed her i dette land, for hvilken så mange unge mænd og kvinder har ofret deres blod, og for hvilken så mange sidder fængslet.

I dette land betragtes undertrykkeren, morderen og dem der kontrollerer vores rettigheder, som de ærværdige, mens dem de slår ihjel bliver stemplet som forrædere og spioner. 

I dette land vil undertrykkelsen få en ende en dag, og der vil komme en tid til kærlighed og revolution. Så vil jeg virkelig føle glæden ved Eid, hvor man samles med dem, man elsker, og med det vil komme en ægte og smuk nation, og Egypten vil være en ubevogtet brud. 

Mahmoud Mohamed Hussein, Tora Fængslet


02.
Mahmouds sag

Egypten: Mahmouds t-shirt fik ham fængslet

15. september 2015

’En nation uden tortur’ stod der på 19-årige Mahmoud Husseins t-shirt, da politiet arresterede og torturerede ham i januar 2014. Han er fortsat fængslet og risikerer fængsel på livtid.

I januar 2014 var 19-årige Mahmoud Hussein på vej hjem med bussen, efter at han havde deltaget i en protestdemonstration mod det det Muslimske broderskab og det egyptiske militærstyre på årsdagen for den egyptiske revolution. Da Mahmoud nærmede sig sit hjem, blev bussen stoppet ved en af politiets kontrolposter, og han blev arresteret, fordi han var iklædt t-shirten og et tørklæde med symbolet for den egyptiske revolution.

Allerede på vej ud af bussen fik Mahmoud tæsk, da han spurgte om, hvorfor han blev arresteret. Og på politistationen fortsatte tæskene i mere end en time. Det er velkendt tortur i Egypten. Politiet kalder det en ”velkomstfest”.

Politiet ville have ham til at tilstå anklager om, at han skulle have relation til det Muslimske broderskab, og at han skulle have været i besiddelse af sprængstoffer.

Da Mahmoud nægtede at tilstå de falske anklager, tæskede politiet ham i fire timer mere og gav ham elektrisk stød. Sammenbrudt ”tilstod” Mahmoud på video.

Mahmoud har nu tilbragt over 18 måneder i fængsel uden retssag. Han er blevet tæsket af fængselsbetjente mindst to gange, mens han har siddet fængslet, og han risikerer fængsel på livstid, hvis han bliver dømt i sagen.

Amnesty international betragter Mahmoud Hussein som samvittighedsfange, der udelukkende har brugt sin ret til at ytre og forsamle sig.