Albert Woodfox

01.
Kort sagt

USA: 40 år i isolationsfængsel

4. november 2015

Albert Woodfox har siddet isolationsfængslet de sidste 40 år. Det er den længste isolationsfængsling i USAs historie.

Albert blev dømt i 1972. Retssagen mod Albert var så fuld af fejl, at hans dom er blevet omstødt tre gange, men statsadvokaten har hver gang nægtet at løslade Albert.

Albert Woodfox har i de sidste 40 år siddet i isolationsfængsel i USA. Hans hjem har været en lille celle på 2 x 3 meter med begrænset dagslys. Her har han tilbragt 23 af døgnets timer.  I 1972 blev han dømt for mordet på en fængselsbetjent, mens han afsonede en dom for røveri. Men Albert siger, at han er uskyldig.

Ingen fysiske beviser forbinder ham med forbrydelsen, og hans dom var primært baseret på et suspekt vidneudsagn fra en anden fange, som blev løsladt mod at vidne mod Albert.

Albert mener selv, at hans dom er politisk motiveret, fordi han var medlem af den radikale Black Panther-bevægelse, som arbejder for at fremme sortes rettigheder.

De mange årtier i isolation har haft store konsekvenser for Alberts helbred. ”Jeg kan ikke beskrive de mange års psykisk, følelsesmæssig og fysisk tortur, jeg har gennemlevet”, fortæller han. Albert Woodfox lider af klaustrofobi, forhøjet blodtryk, hjertefejl, diabetes, angst og søvnløshed. Læger vurderer, at hans lidelser kan blive værre, hvis han fortsat skal leve under så begrænsede forhold. Også FN kalder Alberts behandling for tortur.

Retssagen mod Albert var så fuld af fejl, at hans dom er blevet omstødt tre gange. I juni 2015 beordrede en føderal domstol, at Albert skulle løslades øjeblikkeligt. Men hans vej til frihed blev endnu en gang blokeret af myndighederne i Louisiana.

”Måske lykkes det for dem at bøje mig lidt,” siger Albert. ”Måske lykkes det for dem at gøre mig ondt. Måske slår de mig endda ihjel. Men det vil aldrig lykkes for dem at knække mig.”