Ungdomskonference Aktivisme Amnesty Youth

01.
Nordic Youth Conference

Nordic Youth Conference 2020

Vær med i kampen for menneskerettighederne til årets Nordic Youth Conference

Hvad har Arsenal Fodboldklub, uighur aktivisten Ilham Tohti og demonstrationerne i Hong Kong til fælles? De er alle blevet udsat for Kinas pres, magtanvendelse og indskrænkning af retten til at ytre sig.

Ansøg om en plads på dette års Nordic Youth Conference for at blive klogere på dette vigtige emne og tage handling!

Hvad er Nordic Youth Conference?

Det er en konference, der afholdes hver sommer for unge aktivister i alderen 16-24 år fra Norge, Sverige, Danmark, Finland, Island og Færøerne. Det er en af Amnestys største og vigtigste ungdomsbegivenheder, hvor du kan lære en masse om menneskerettigheder og aktivisme.

Konferencen finder sted fra den 6. til den 10. juli på det idylliske og naturskønne Krapi, lige uden for Helsinki i Finland. Som deltager, bliver du en del af Amnestys store netværk og får nye venner fra hele Norden, som alle har interessen for menneskerettigheder og aktivisme til fælles.

Ugen byder på spændende oplæg, personlige historier fra menneskerettighedsforkæmpere og eksperter, skill-sharing med unge fra hele Norden og forskellige workshops, samt planlægning og afvikling af jeres egen aktion i centrum af Helsinki. Der udvælges ti deltagere fra hvert land (bortset fra Færøerne, som sender to deltagere).

Hvis du ikke vil gå glip af en fantastisk uge, hvor du opbygger kompetencer og venskaber for livet, så udfyld dette ansøgningsskema og send til youth@amnesty.dk. Deadline er den 13. april.

Download ansøgningsskema

"Jeg vil anbefale NYC af hele mit hjerte. Alle er velkomne, ingen er for ”anderledes” eller ”almindelige”, eller for ung eller gammel, ingen er noget for meget eller noget for lidt – på NYC er der plads til alle. Dén chance synes jeg, at man skal gribe, for det er ikke mange steder i verden, hvor sådan et stort antal af mennesker mødes med præcis samme indstilling til livet: at her er plads til alle, og at vi sammen kan skabe vidunderlige resultater for os selv og hinanden." 

Amalie Søderberg, deltager NYC 2019


Tema: Kina, ytringsfrihed og diskrimination

Kina er godt på vej til at stadfæste sig som den nye supermagt. Landet har haft eksponentiel økonomisk vækst og løftet millioner ud af fattigdom. Det påtager sig dog på ingen måde det ansvar, regeringen har for at sikre menneskerettighederne for sin egen befolkning, og landet anvender heller ikke sin øgede magt til at have en positiv indflydelse på menneskerettigheder i udlandet.

Amnesty Internationals forskning viser, at op til en million uighurer er fængslet i ”genopdragelseslejre”. Deres opholdssted er ofte ukendt, selv for deres familier. Uighurerne er et etnisk mindretal, hvoraf størstedelen er muslimer og primært baseret i den nord-vestlige provins Xinjiang.

I mere end et årti har regeringen systematisk slået ned på det, de opfatter som en terrortrussel i regionen. Dette er sket på bekostning af mange uskyldige menneskers rettigheder, primært uighurer. Det gør det ekstremt farligt at kæmpe for uighur-rettigheder, som professor Ilham Tohti har gjort. Tohti er blevet tortureret hårdt og fængslet for hans arbejde og aktivisme.

En supermagt bør derudover tage sit ansvar for at bidrage til at opretholde menneskerettighederne i udlandet alvorligt. Kina har gjort det modsatte, og alle der kritiserer Kina eller udviser støtte til dem, der kritiserer landet, risikerer alvorlige konsekvenser. Den kinesiske regering bruger sin økonomiske magt til at forsøge at undertrykke ytringsfriheden i hele verden.

Da den uafhængige norske Nobelkomité tildelte Nobels fredspris til Liu Xiaobo i 2010, afskar Kina forbindelserne til Norge, indtil der blev indgået en ny aftale i 2016. Da Mesut Özil, en Arsenal fodboldspiller, kritiserede muslimske lande for ikke at vise støtte til uighurer, blev Arsenals næste kamp taget af alle tv-skærme i Kina.

Tilsvarende truede Kina med at bryde alle forbindelser til NBA, da chefen for American Basketball Club Houston Rockets tweetede sin støtte til Hong Kong-demonstranterne. For nylig arrangerede det svenske PEN en prisoverrækkelse, hvor kulturministeren uddelte en pris til et svensk-kinesisk forlag, og Kina meddelte, at der ville være ”modforanstaltninger”.

Hvad kan du selv gøre? 

Vi har brug for menneskerettighederne for at sikre en verden, hvor alle kan leve et værdigt liv og behandles retfærdigt og med respekt.

Til NYC lærer du, hvilke redskaber du kan bruge til at bekæmpe menneskerettighedskrænkelser. Du bliver undervist og trænet i forskellige taktikker og strategisk kampagnearbejde, som Amnesty bruger dagligt til at stille myndigheder til ansvar og skabe forandring. Derfor kan du selv tage handling ved at søge om en plads på dette års NYC!

Praktisk info

  • Du skal være mellem 16 og 24 år.
  • Konferencen er alkoholfri, hvilket betyder, at der ikke må købes eller indtages alkohol.
  • Alle deltagere skal underskrive en samtykkeerklæring inden konferencen. Deltagere under 18 år skal have en underskrift fra en forælder/værge.
  • Der er et deltagergebyr på 400 kr. Herudover dækker Amnesty transport, ophold og mad under konferencen. 
  • Konferencen foregår på engelsk, og derfor er det nødvendigt, at du både kan forstå og tale engelsk.
  • Du skal forvente lange dage og indlogering med andre unge aktivister.
  • Bliver du udvalgt til at deltage i konferencen, får du løbende tilsendt mere info.
  • DEADLINE: 13. april 2020
  • Udfyld dette ansøgningsskema og send til youth@amnesty.dk
  • Har du spørgsmål, så skriv til youth@amnesty.dk
Download ansøgningsskema