Tema: Kina, ytringsfrihed og diskrimination
Kina er godt på vej til at stadfæste sig som den nye supermagt. Landet har haft eksponentiel økonomisk vækst og løftet millioner ud af fattigdom. Det påtager sig dog på ingen måde det ansvar, regeringen har for at sikre menneskerettighederne for sin egen befolkning, og landet anvender heller ikke sin øgede magt til at have en positiv indflydelse på menneskerettigheder i udlandet.
Amnesty Internationals forskning viser, at op til en million uighurer er fængslet i ”genopdragelseslejre”. Deres opholdssted er ofte ukendt, selv for deres familier. Uighurerne er et etnisk mindretal, hvoraf størstedelen er muslimer og primært baseret i den nord-vestlige provins Xinjiang.
I mere end et årti har regeringen systematisk slået ned på det, de opfatter som en terrortrussel i regionen. Dette er sket på bekostning af mange uskyldige menneskers rettigheder, primært uighurer. Det gør det ekstremt farligt at kæmpe for uighur-rettigheder, som professor Ilham Tohti har gjort. Tohti er blevet tortureret hårdt og fængslet for hans arbejde og aktivisme.
En supermagt bør derudover tage sit ansvar for at bidrage til at opretholde menneskerettighederne i udlandet alvorligt. Kina har gjort det modsatte, og alle der kritiserer Kina eller udviser støtte til dem, der kritiserer landet, risikerer alvorlige konsekvenser. Den kinesiske regering bruger sin økonomiske magt til at forsøge at undertrykke ytringsfriheden i hele verden.
Da den uafhængige norske Nobelkomité tildelte Nobels fredspris til Liu Xiaobo i 2010, afskar Kina forbindelserne til Norge, indtil der blev indgået en ny aftale i 2016. Da Mesut Özil, en Arsenal fodboldspiller, kritiserede muslimske lande for ikke at vise støtte til uighurer, blev Arsenals næste kamp taget af alle tv-skærme i Kina.
Tilsvarende truede Kina med at bryde alle forbindelser til NBA, da chefen for American Basketball Club Houston Rockets tweetede sin støtte til Hong Kong-demonstranterne. For nylig arrangerede det svenske PEN en prisoverrækkelse, hvor kulturministeren uddelte en pris til et svensk-kinesisk forlag, og Kina meddelte, at der ville være ”modforanstaltninger”.
Hvad kan du selv gøre?
Vi har brug for menneskerettighederne for at sikre en verden, hvor alle kan leve et værdigt liv og behandles retfærdigt og med respekt.
Til NYC lærer du, hvilke redskaber du kan bruge til at bekæmpe menneskerettighedskrænkelser. Du bliver undervist og trænet i forskellige taktikker og strategisk kampagnearbejde, som Amnesty bruger dagligt til at stille myndigheder til ansvar og skabe forandring. Derfor kan du selv tage handling ved at søge om en plads på dette års NYC!
Praktisk info
- Du skal være mellem 16 og 24 år.
- Konferencen er alkoholfri, hvilket betyder, at der ikke må købes eller indtages alkohol.
- Alle deltagere skal underskrive en samtykkeerklæring inden konferencen. Deltagere under 18 år skal have en underskrift fra en forælder/værge.
- Der er et deltagergebyr på 400 kr. Herudover dækker Amnesty transport, ophold og mad under konferencen.
- Konferencen foregår på engelsk, og derfor er det nødvendigt, at du både kan forstå og tale engelsk.
- Du skal forvente lange dage og indlogering med andre unge aktivister.
- Bliver du udvalgt til at deltage i konferencen, får du løbende tilsendt mere info.
- DEADLINE: 13. april 2020
- Udfyld dette ansøgningsskema og send til youth@amnesty.dk
- Har du spørgsmål, så skriv til youth@amnesty.dk
Download ansøgningsskema