25-årsdag: Danmark på farlig kurs

 
Udgivet
01.
Pressemeddelelse

25-årsdag: Danmark på farlig kurs

For præcis 25 år siden blev Den Europæiske Menneskerettighedskonvention inkorporeret i dansk lov, men nu varsler regeringen et opgør med både konventionen og Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol. Amnesty advarer og opfordrer Folketingets partiet til at indgå en pagt om at beskytte menneskerettighederne.

Regeringen og flere af Folketingets øvrige partier er slået ind på en farlig kurs, der truer med at underminere borgernes grundlæggende rettigheder og de værdier, som Europa er bygget på. Det fastslår Amnesty International, der på 25-årsdagen for inkorporeringen af Den Europæiske Menneskerettighedskonvention i dansk ret opfordrer de folkevalgte til at indgå en politisk pagt om at beskytte og forsvare menneskerettighederne.

 

”Det er en falliterklæring, når ledende danske politikere i dag omtaler menneskerettighederne som gammeldags og som en forhindring for at føre sin egen politik. At bryde med konventionen vil være et historisk og politisk svigt af de idealer, som Europa er bygget på. Vi efterlyser nutidige politikere, som forstår baggrunden for konventionens tilblivelse, og som tør gå op imod den voksende populisme og nationalisme, der breder sig som en virus i mange lande”, siger generalsekretær Trine Christensen på Amnestys landsmøde i Nyborg.

 

Da konventionen blev en del af dansk ret den 29. april 1992, blev det fejret som et kæmpe fremskridt og en naturlig kulmination på Danmarks mangeårige arbejde for at udbrede de grundlæggende menneskerettigheder. Men regeringen har varslet et opgør med konventionen, når Danmark til november indtager formandsstolen i Europarådet, og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har nedsat en særlig task force til opgaven.

 

”Det er nemt at skyde på menneskerettighederne. Men de fælles værdier, der ligger til grund. er ikke forældede. Og den unikke mekanisme, som Menneskerettighedsdomstolen udgør, har sikret en fremgang og udvikling i menneskerettighederne til gavn for borgerne, som ikke finder sin lige globalt”, siger Trine Christensen.

 

Ideen om at nedfælde rettigheder, der gælder alle mennesker uanset køn, religion, seksualitet, hudfarve eller politisk observans, blev netop udviklet for at beskytte borgere mod overgreb fra regeringer – uanset hvordan samfundet udviklede sig i fremtiden. Hvis den danske regering åbner døren for at ændre på dele af konventionen, risikerer det at skabe en dominoeffekt, hvor andre lande ser deres snit til at kræve endnu mere vidtgående skridt.

 

”Politikerne skylder en forklaring på, hvordan man vil indskrænke rettighederne og gennemføre sit opgør med konventionen uden at risikere selve fundamentet. For det er vel ikke ytringsfriheden og pressefriheden, der skal indskrænkes? Er det retten til at få en advokat og en fair retssag? Eller er det forenings- og forsamlingsfriheden? Danske politikere er slået ind på en farlig kurs. Menneskerettighederne er ikke noget, vi kan tage for givet. De skal beskyttes og forsvares”, siger Trine Christensen

 

”Der er farlige tendenser på spil i hele Europa. Vi oplever en uhørt dæmonisering af mindretal og en giftig og splittende retorik, som vi ikke har set siden 1930’erne. Derfor opfordrer vi alle politiske partier til at gå sammen i en fælles pagt om at forsvare vores rettigheder”, siger Trine Christensen.

 

Yderligere information

Kontakt venligst pressechef Ole Hoff-Lund, telefon 26 83 81 84