Amnesty briefer fodboldlandsholdet om Rusland

 
Udgivet
01.
Pressemeddelelse

Amnesty briefer fodboldlandsholdet om Rusland

Som et led i forberedelserne til VM i fodbold mødes Amnesty Danmark torsdag med DBU for at give herrelandsholdet i fodbold en briefing om menneske-rettighederne i Rusland.

Når åbningskampene i VM i Rusland i næste måned sparkes i gang, sker det på et bagtæppe af vilkårlige fængslinger og chikane af kritikere, ekstremt begrænset råderum for organisationer og journalister samt forfølgelse af LGBTI-personer i landet.

Det bør fans, fodboldforbund og atleter holde sig for øje, mener Amnesty Danmark, som torsdag mødes med herrelandslandsholdet i fodbold for at briefe dem om forholdene i værtslandet Rusland.

”Sportsudøverne selv har ikke meget indflydelse på udvælgelsen af værtslande. Men det er vigtigt, at de kender til den kontekst, de indgår i, så de undgår at blive en del af – i dette tilfælde - den russiske propagandamaskine. Det er netop derfor, jeg mødes med herrelandsholdet op til sommerens slutrunde i Rusland for at orientere dem om de menneskerettighedskrænkelser, som finder sted i Rusland”, siger Trine Christensen, generalsekretær i Amnesty Danmark.

”DBU fortjener en stor anerkendelse for, at de gerne vil sikre, at de danske fodboldspillere får muligheden for at få relevant viden om Rusland, før de selv drager afsted og helt naturligt retter deres fokus mod det sportslige hovedformål”, siger Trine Christensen.
Også DBU ser frem til torsdagens møde med Amnesty Danmark.

”VM er den største sportsbegivenhed i verden – og alle i dansk fodbold glæder sig. Vi ønsker samtidig, at vores spillere, trænere og øvrige stab får et godt kendskab til Rusland som vært for årets VM-slutrunde. Det handler både om den politiske situation og Ruslands forhold til menneskerettigheder. Derfor er vi glade for at kunne få et oplæg fra Amnesty, som vi har haft en samarbejdsaftale med om netop denne type vidensdeling,” siger Jakob Høyer, kommunikationschef i DBU.

Baggrund:

Amnesty International mener ikke, at en ren menneskerettighedsattest er forudsætningen for, at et land kan være vært for store internationale sportsbegivenheder. Men sportens internationale organisationer, som IOC og FIFA, skal blive langt bedre til at stille krav til potentielle værtslande om, at menneskerettighederne overholdes i forberedelserne til, under og efter de sportslige udfoldelser. Siden 2015 har Amnesty Danmark og DBU samarbejdet om at briefe DBU om menneskerettighederne i forbindelse med sportsbegivenheder i lande med en problematisk menneskerettighedshistorik.

Yderligere information:

Bjarke Windahl Pedersen, pressemedarbejder Amnesty Danmark, tlf. 21 62 44 37 / bwp@amnesty.dk