Amnesty inviterer 300 asylansøgere til koncert

 
Udgivet
01.
Pressemeddelelse

Amnesty inviterer 300 asylansøgere til koncert

På 30-årsdagen for FN’s torturkonvention den 10. december inviterer Amnesty 300 asylansøgere i Vega til koncert med Flygtningestemmer, hvor 12 kendte, danske musikere fortolker herboende flygtninges historier.

Spillestedet Vega i København danner onsdag rammen for en markering af 30-årsdagen for FN’s torturkonvention, når 12 kendte danske musikere sætter lyd til deres fælles projekt Flygtningestemmer foran et publikum, der blandt andre tæller 300 asylansøgere fra asylcentre på Sjælland, som er inviteret til koncerten af Amnesty International. I samarbejde med Røde Kors, der står for transporten af asylansøgerne til København, sætter Amnesty fokus på flygtninge og asylansøgeres historier, der i alt for mange tilfælde involverer tortur i hjemlandene.

”Selv om verdens lande for 30 år siden blev enige om at forbyde tortur, så ser vi desværre stadig, at tortur og mishandling er dagligdag alt for mange steder i verden. Med dette arrangement ønsker vi dels at byde flygtninge og asylansøgere velkommen til Danmark, dels at skabe opmærksomhed om torturens ødelæggende og vidtrækkende konsekvenser”, siger Dan Hindsgaul, der er international rådgiver i Amnesty International.

Flygtningestemmer udkom på CD i juni, og sangene er baseret på personlige fortællinger fra herboende flygtninge fra Bosnien, Syrien, Iran og Palæstina. De fortolkes af 12 danske musikere, som har bidraget til projektet på frivillig basis: Søs Fenger, Julie Berthelsen, Julie Maria, Steffen Westmark (The Blue Van), Tue West, Frederik Vedersøe (The Eclectic Moniker), Sara Grabow, Sys Bjerre, Ida Gard, Jonas Rendbo, Freya og Bryan Rice.

Sangene handler om tab af venner i krig, tortur, flugt og traumer – men også om håb, værdighed og menneskelighed. Amnestys har i to lægefaglige rapporter dokumenteret, at op mod hver tredje asylansøger i Danmark har været udsat for tortur, og initiativtageren til Flygtningestemmer, musikeren og psykologen Gert Barslund, ønsker med projektet at fortælle omverdenen, hvordan det er at leve med følgerne af flugt og tortur – selv mange år senere. 

Anne la Cour, der er asylchef i Røde Kors, har oplevet stor interesse fra asylansøgerne for at deltage i aftenens koncert.

”Vi er glade for, at Amnesty International har valgt at invitere asylansøgerne til en festlig aften fyldt med skøn musik - selvom emnet er alvorligt Det er godt, at der bliver skabt opmærksomhed omkring, at der desværre stadig foregår tortur rundt om i verden. Senest har vi især oplevet det blandt mange af asylansøgerne fra Eritrea”, siger Anne la Cour.

Yderligere information
Kontakt venligst Amnestys internationale rådgiver Dan Hindsgaul, telefon 24 84 65 67.