Amnesty: Ny Tibet-undersøgelse lugter af syltekrukke

 
Udgivet
01.
Pressemeddelelse

Amnesty: Ny Tibet-undersøgelse lugter af syltekrukke

Den gennedsatte Tibet-kommission bør ikke pålægges at undersøge sager tilbage til 1995, før den afslutter undersøgelsen af den aktuelle, skandaleramte Tibet-undersøgelse. Det mener Amnesty International, som kritiserer udkastet til kommissorium for gennedsættelse af Tibet-kommissionen.

Genåbningen af Tibet-kommissionen er en både vigtig og rigtig beslutning, mener Amnesty Danmark.

Men udkastet til kommissorium for gennedsættelsen af Tibet-kommissionen er stærkt problematisk, kritiserer Amnesty, som undrer sig over, at justitsministeren vil pålægge kommissionen at undersøge samtlige kinesiske statsbesøg imellem 1995 og 2018, før man færdiggør undersøgelsen af den oprindelige og stadigt aktuelle undersøgelse af statsbesøgene fra 2012 til 2014. 

”Efter omsider at have erkendt Tibet-skandalens omfang og bebudet en oprydning havde vi håbet, at justitsministeren ville sikre, at den første Tibet-undersøgelse snarest muligt kunne blive færdiggjort fyldestgørende. Desværre må vi konstatere, at justitsministeren i sit udkast til det nye kommissorium lægger op til det stik modsatte”, siger Claus Juul, juridisk konsulent i Amnesty Danmark.

”Hvad der skete i 1995, gør os ikke klogere på, hvem der havde ansvaret for en aktion 18 år senere. Det lugter af en syltekrukke, uanset intentionen. Der er ingen god grund til fortsat at forhale den oprindelige Tibet-undersøgelse”, siger Claus Juul.  

Amnesty opfordrer på den baggrund justitsministeren til at revidere udkastet til kommissorium, så det sikres, at afslutningen på den oprindelige Tibetundersøgelse ikke bliver udskudt i årevis. Samme opfordring sender Amnesty Danmark i dag til medlemmer af Folketingets Retsudvalg og Folketingets udvalg for Forretningsorden, hvor udkastet er sendt til drøftelse forud for vedtagelsen.  

Baggrund: 
Udkast til kommissorium for gennedsættelse af Tibet-kommissionen blev offentliggjort onsdag den 20. juni og kan findes her

Yderligere information - kontakt venligst:  
Bjarke Pedersen, pressemedarbejder i Amnesty Danmark, tlf. 21 62 44 37 / bwp@amnesty.dk
Claus Juul, juridisk konsulent i Amnesty Danmark, tlf. 51 80 08 63