Amnesty og Spil Dansk i musikalsk samarbejde

 
Udgivet
01.
Pressemeddelelse

Amnesty og Spil Dansk i musikalsk samarbejde

Musik og menneskerettigheder kan noget særligt sammen, mener de to organisationer, der fejrer 70-året for FN’s Verdenserklæring om Menneskerettigheder gennem en række arrangementer – heriblandt fællessang på Kulturfolkemødet på Mors i denne uge.

Menneskerettighederne fylder 70 i år, og det markerer Amnesty og Spil Dansk gennem en række arrangementer rundt om i landet i den kommende tid.

Det første foregår ved Kulturmødet på Mors, hvor organisationerne inviterer til fællessang fredag den 24. august i Nykøbing Mors. Her får deltagerne mulighed for at synge ti særligt udvalgte sange, hvor humanisme og menneskerettigheder indgår – heriblandt Nordahl Griegs klassiker ”Kringsatt af fiender” og ”Kæden” af Benny E. Andersen og Halfdan Rasmussen.

Fællessangen akkompagneres af de professionelle musikere Ronnie Flyvbjerg Olesen (klaver) og Mona Britt Nykjær (sangsolist). Sangen får ekstra vinger med deltagelse af otte professionelle klassiske sangere fra Dansk Korforbund, og inden fællessangen vil en repræsentant fra Amnesty fortælle om menneskerettighedernes betydning og vigtighed.

”Fællessang bygger bro mellem mennesker. Det at synge sammen – på tværs af generationer, uenigheder og skel – skaber en helt særlig form for nærvær og fællesskab. I sangteksterne ligger der en guldgrube af historier, følelser og kultur, og mange sange kan sagtens tænkes ind i en kontekst omkring menneskerettighederne. Derfor glæder vi os meget til, at vi på Kulturmødet skal synge fællessange om menneskerettigheder - ikke mindst fordi temaet for dette års kulturmøder netop er at bygge bro”, siger Ricco Victor, direktør i Spil Dansk.

Også Maria Grabowski, projektleder i Amnesty Danmark, glæder sig over samarbejdet:

”Vi tror på, at musik og menneskerettigheder kan noget særligt sammen. En af musikkens mange gode egenskaber er netop, at den åbner os op, former fællesskaber og kan få os til at stille spørgsmål til verden omkring os. Gennem samarbejdet med Spil Dansk får vi en unik mulighed for at tage den grundlæggende samtale med danskerne: Hvad er menneskerettigheder? Hvorfor har vi brug for dem? Hvordan ville vores liv se ud uden dem?” siger Maria Grabowski, projektleder i Amnesty.

Udover fællessangen på Mors vil der i forskellige byer landet over være samtalesaloner og workshops i Spil Dansk Ugen fra 29. oktober til 4. november. Her vil en repræsentant fra Amnesty i samarbejde med en professionel sangskriver facilitere en dialog om menneskerettighederne, deres baggrund og betydning, hvorefter der skrives en sang inspireret af deltagernes egne ord og betragtninger.
Det unikke koncept er skabt til og foregår kun i regi af Spil Dansk og afholdes i 30 kommuner som en klar reference til, at FN’s Verdenserklæring om Menneskerettighederne består af 30 artikler.

”Udover at vi får skrevet helt nye og særlige sange til at fejre 70-året, så håber jeg, at deltagerne går derfra med en fornyet refleksion omkring menneskerettighederne. Vi vil ikke råbe et facit til folk, men ønsker at invitere både tvivl og håb indenfor i de her saloner”, siger Maria Grabowski fra Amnesty. Hun fortsætter:

”Vi befinder os midt i et historisk afgørende tidspunkt, hvor menneskerettighederne er under globalt pres. Også i Danmark bliver rettighederne ofte taget for givet eller opfattet som noget, der ikke vedrører os. Men vi mener, at menneskerettighederne stadig er det bedste bud på en verden, hvor vi kan tænke, tro, tale og leve frit sammen – og det glæder vi os til at tale og synge om.”

 

Yderligere information

Kontakt venligst:

Roberto Zacharias, pressemedarbejder i Amnesty: 29 61 44 86
Ricco Victor, direktør i Spil Dansk: 20 46 79 13

Oplev arrangementet ”Fællessange om menneskerettigheder” på Kulturmødet fredag den 24. august kl. 11.00 til 11.45 på Pavillonen på Gasværksvej i Nykøbing Mors. Her er ovennævnte fra Amnesty og Spil Dansk også til stede og klar på eventuelle interview.