Beskyt sexarbejdere mod overgreb Voldtægt Værdighed Diskrimination

 
Udgivet
01.
Pressemeddelelse

Beskyt sexarbejdere mod overgreb

Amnestys internationale generalforsamling har vedtaget en resolution, der skal beskytte sexarbejdere mod overgreb, tvang og udnyttelse og sikre dem adgang til basale sundhedsydelser. Resolutionen anbefaler at afkriminalisere køb og salg af sex kombineret med en forstærket indsats mod trafficking.

Efter to års research og bunkevis af konsultationer med en lang række organisationer indenfor sexarbejde og kvinderettigheder har de hundredvis af delegerede på Amnestys internationale generalforsamling (ICM) vedtaget en ny resolution, der opfordrer til at afkriminalisere køb og salg af sex. Det sker for at sikre den bedst mulige beskyttelse af sexarbejdere, som er blandt de mest udsatte og marginaliserede grupper i verden, og som er i endnu større risiko i de lande, hvor sexarbejde er kriminaliseret.

”Sexarbejdere er i konstant risiko for diskrimination, vold og udnyttelse. Vores globale bevægelse har nu banet vejen for, at vi kan udvikle en politik, der beskytter sexarbejderes rettigheder. Det vil hjælpe os til at forme vores fremtidige arbejde på dette vigtige område til gavn for en af de mest marginaliserede grupper i verden. Vi anerkender, at sexarbejde er et meget komplekst område, og det er grunden til, at vi har valgt at anskue det ud fra en ren menneskerettighedsvinkel”, siger Amnestys internationale generalsekretær Salil Shetty.

Resolutionen anbefaler at afkriminalisere alle former for frivilligt sexarbejde. Samtidig opfordrer den alle stater til at sikre, at sexarbejdere opnår fuld beskyttelse mod udnyttelse, trafficking og vold. Amnesty understreger i den nye resolution, at trafficking er afskyelig i alle former, herunder til seksuel udnyttelse, og at det bør gøres strafbart under international ret.

Den nye politik bygger på dybdegående research og konsultationer med en lang række sexarbejdere, tidligere sexarbejdere, minoritetsgrupper, kvindeorganisationer og eksperter, og den er afstemt med den omfattende dokumentation fra FN-kontorer som WHO, UNAIDS UN Women. På den baggrund er konklusionen klar: Den bedste vej til at bekæmpe overgreb og udnyttelse af sexarbejdere og sikre dem lige adgang til sundhedsydelser og retshjælp er en fuldstændig afkriminalisering.

Sexarbejdere risikerer blandt andet fysisk og seksuel vold, vilkårlige anholdelser, afpresning og chikane, trafficking, menneskehandel og tvungen medicinsk behandling. I mange lande er de desuden afskåret fra sundhedsydelser. Sexarbejderne bliver endnu mere sårbare og udsatte, hvis de på grund af kriminalisering tvinges til at arbejde under mere usikre og lyssky forhold. Amnesty opfordrer også til at se på rufferibestemmelserne, som i nogle tilfælde er så bredt formuleret, at de yderligere underminerer sexarbejderes sikkerhed, for eksempel ved at forhindre dem i at arbejde flere under samme tag eller at ansætte sikkerhedsvagter.

”Vores research viser, at de i lande med forbud er langt mere udsatte for vold og overgreb, at de er mindre tilbøjelige til at gå til politiet, og at de heller ikke benytter sundhedstilbud af frygt for at blive arresteret. Vi er ikke blinde over for, at nogle kvinder er presset ud i sexarbejde på grund af diskrimination, fattigdom eller andre omstændigheder, som ikke giver dem andet valg. Men vi mener ikke, at løsningen skal findes i at kriminalisere de kvinder for deres manglende valgmuligheder”, siger Amnestys danske vicegeneralsekretær Trine Christensen.

Salil Shetty understreger, at det ikke har været en nem eller hurtig beslutning, men at det er en historisk dag for Amnesty International.

”Vi takker alle vores medlemmer i hele verden og de mange grupper, vi har konsulteret, for deres vigtige bidrag til denne debat. De har hjulpet os til at nå frem til en vigtig beslutning, som vil forme dette område af vores menneskerettighedsarbejde fremover”, siger Salil Shetty.

Yderligere information

Kontakt venligst pressechef Ole Hoff-Lund, telefon 26 83 81 84