Danmark kendte til tyrkiske tvangs-hjemsendelser af flygtninge før EU-aftale

 
Udgivet
01.
Pressemeddelelse

Danmark kendte til tyrkiske tvangs-hjemsendelser af flygtninge før EU-aftale

Allerede før vedtagelsen af flygtningeaftalen mellem EU og Tyrkiet har det i Udlændinge- og Integrationsministeriet været velkendt, at Tyrkiet har tvangsudvist flygtninge trods risiko for tortur eller umenneskelig behandling. Det viser aktindsigter indhentet af medlemsbladet AMNESTY.

Alt imens Tyrkiet har afvist Amnestys dokumentation for tvangsdeportationer af flygtninge til Syrien, og EU-kommissionen har skamrost Tyrkiet for sin flygtningehåndtering, har det internt i det danske udlændingeministerium været velkendt, at Tyrkiet har tvangsudvist flygtninge trods risiko for overgreb.

Det fremgår af et internt dokument sendt mellem to kontorchefer i ministeriet den 8. oktober 2015. Heri hedder det om Tyrkiet:

”Flygtninge fra lande uden for Europa får således ikke asyl, men myndighederne accepterer som hovedregel, at de opholder sig i landet, mens UNHCR behandler deres asylsag, og indtil de kan genbosættes i andre lande. Der er dog eksempler på, at Tyrkiet ikke overholder flygtningekonventionens forbud mod refoulement.”

Til trods for den danske viden om Tyrkiets brud på forbuddet mod refoulement – det vil sige tvangsudsendelser af mennesker trods risiko for tortur, overgreb eller umenneskelig behandling – har Danmark lige fra begyndelsen støttet aftalen om at tilbagesende flygtninge fra Grækenland til Tyrkiet.

Udlændingeminister Inger Støjberg ville overfor Radio24syv den 20. maj ikke svare på, om der er en risiko for, at Tyrkiet med tvang videresender flygtninge til eksempelvis Syrien:

”Så meget som jeg overhovedet kan have vished for det, så mener jeg jo, at ja, vi kan godt sende flygtninge tilbage til Tyrkiet”, sagde Inger Støjberg til programmet Globus.

Og Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, reagerede med overraskelse, da Amnesty for nylig kunne dokumentere tyrkiske tvangshjemsendelser af flygtninge til Syrien efter EU-Tyrkiet-aftalens indgåelse.

”Det er selvfølgelig fuldstændig uacceptabelt, hvis Tyrkiet sender flygtninge tilbage, før det er sikkert”, sagde Michael Aastrup Jensen i april til Ritzau.

Af det interne dokument, som AMNESTY har fået aktindsigt i, fastslår chefen for ministeriets kontor for Asyl og Visum desuden, at udsendelsen af en person til risiko for tortur eller lignende strider imod Den Europæiske Menneskerettighedskonvention:

”Et land må endvidere ikke udsende en person til et land, hvorfra personen risikerer at blive videresendt til et tredjeland, hvor personen risikerer tortur eller lignende”, skriver ministeriets kontorchef.

Afsløringen af, at den danske regering siden efteråret har været bekendt med tyrkiske tvangshjemsendelser af flygtninge møder kritik fra Amnesty.

”Danmark kan ikke blive ved med at hævde, at man i god tro støtter tilbagesendelserne af flygtninge fra Grækenland til Tyrkiet. I stedet for at sidde på denne viden i ministeriet og ignorere nye rapporter om tvangshjemsendelser til Syrien burde Danmark trække sin støtte til EU-Tyrkiet- aftalen og arbejde for, at flygtninge ikke tvinges tilbage til mulig tortur og overgreb”, siger Trine Christensen, generalsekretær i Amnesty Danmark.

Yderligere information, kontakt venligst:
Ole Hoff-Lund, tlf. 26838184