Danmark skal styrke europæernes rettigheder

 
Udgivet
01.
Pressemeddelelse

Danmark skal styrke europæernes rettigheder

Som en af Europarådets grundlæggere har Danmark en unik mulighed for at styrke menneskerettighederne, når formandskabet i dag officielt påbegyndes. Det mener Amnesty International, som advarer regeringen imod risikoen for uforvarende at give en håndsrækning til Europas despoter.

Når Danmark den 15. november sætter sig for bordenden i Europarådet, sker det på et tidspunkt, hvor borgernes rettigheder er under angreb i en række europæiske lande.  

Derfor opfordrer Amnesty International i en henvendelse den danske regering til at bruge formandskabet og Danmarks historiske position som en stærk fortaler for menneskerettighederne til at fokusere på initiativer, som vil styrke borgernes rettigheder fremfor at svække dem. 

”I store dele af Europa er vores grundlæggende rettigheder under angreb. Nu har Danmark muligheden - og ansvaret - for at komme menneskerettighederne til forsvar og styrke det unikke europæiske system, vi har til at beskytte borgerne”, siger Trine Christensen, generalsekretær i Amnesty Danmark.

Amnesty er dog bekymret over, at Danmark har valgt at bruge sit formandskab til at ”se kritisk på Den Europæiske Menneskerettighedsdomstols dynamiske fortolkning af den Europæiske Menneskerettighedskonvention”.

”Danmark kan med rette være stolt over at have været med til at grundlægge Europas menneskerettighedssystem. Derfor overrasker det os, at Danmark vil bruge sin serveret til at så tvivl om bestemte rettigheder. Passer Danmark ikke på, kan det blive en ufrivillig håndsrækning til statsledere i lande som Rusland, Tyrkiet og Ungarn på det værst tænkelige tidspunkt”, siger Trine Christensen.

Baggrunden for den danske dagsorden skyldes, at de danske domstole med henvisning til Menneskerettighedskonventions artikel 8 i visse sager har fundet, at retten til familieliv forhindrer udvisningen af kriminelle udlændinge. Amnesty frygter imidlertid, at andre lande vil bruge en diskussion af artikel 8 til at forsøge at underminere beskyttelsen af homoseksuelles rettigheder eller til øget overvågning af politiske modstandere. 

”Vi vil advare imod at lade en håndfuld enkeltsager om udvisningen af kriminelle udlændinge overskygge eller undergrave den unikke europæiske institution, som konventionen og domstolen repræsenterer for efterkrigstidens relative fred og stabilitet i Europa”, siger Trine Christensen, generalsekretær i Amnesty Danmark.

Yderligere kommentarer, kontakt venligst

Bjarke Windahl Pedersen, pressemedarbejder tlf. 21 62 44 37