Danmark står foran svær eksamen i FN Danmark FN

 
Udgivet
01.
Pressemeddelelse

Danmark står foran svær eksamen i FN

Danmark risikerer at komme i voldsom krydsild ved eksamination i FN efter de nye stramninger af udlændingeloven. Amnestys hovedkontor i London opfordrer direkte verdens lande til at rejse skarp kritik af de nye regler for familiesammenføring.

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) planlægger at benytte torsdagens eksamination af Danmark i FN til at skabe opbakning Danmarks kandidatur til FN’s Menneskerettighedsråd i 2019-2021. Men står det til verdens største menneskerettighedsorganisation kan ministeren se frem til at komme i voldsom krydsild, når repræsentanter fra alle verdens lande i tre timer kan stille spørgsmål om danske forhold.

Amnesty Internationals hovedkontor i London opfordrer således alle verdens lande til at benytte eksaminationen ved Universal Periodic Review (UPR) til at presse Danmark til at ændre sine ”bekymrende standpunkter” om flygtninge.

"Det internationale samfund må sige fra overfor Danmark, som har sat kurs mod bunden. Danmark var engang et af foregangslandene for FN’s Flygtningekonvention, men regeringen er nu i færd med skamløst at skabe blokeringer for flygtningefamiliers sikkerhed og tryghed”, siger Gauri van Gulik fra Amnesty Internationals Europa-kontor.

Amnesty fremhæver især de nye stramninger af udlændingeloven, som udskyder retten til at søge om familiesammenføring fra et til tre år for såkaldte krigsflygtninge med midlertidig beskyttelsesstatus. Men Amnesty kritiserer også beslaglæggelsen af flygtninges værdier og indførelsen af en række gebyrer for flygtninge, som fremover også selv skal betale for at få deres børn og ægtefæller til Danmark ved familiesammenføring.

”Det er ren og skær ubarmhjertighed at tvinge mennesker, der er på flugt for konflikter, til at træffe et umuligt valg: Enten at bringe børn og familie med på livsfarlige rejser eller at efterlade dem tilbage velvidende, at du går en langvarig adskillelse i møde, mens familiemedlemmerne fortsætter med at lide under krigens rædsler. Den langvarige adskillelse kan have en ødelæggende effekt på familiernes mulighed for at integrere sig i et nyt land”, siger Gauri van Gulik.

Yderligere information

Kontakt venligst pressechef Ole Hoff-Lund, telefon 26 83 81 84