Danske kvinder vil have samtykke-lov

 
Udgivet
01.
Pressemeddelelse

Danske kvinder vil have samtykke-lov

Flertallet af danske kvinder bakker op om en voldtægtslov, hvor sex uden samtykke er voldtægt. Det viser en ny meningsmåling, som Voxmeter har udført for Amnesty International.

56,7 procent af danske kvinder går ind for en voldtægtslov, hvor sex uden samtykke er voldtægt. Kun 14,5 procent er imod. Det viser en ny måling, som Voxmeter har foretaget for Amnesty International blandt 1045 repræsentativt udvalgte danskere. Ser man på opbakningen blandt begge køn, bakker lidt under halvdelen – 49,1 procent – op, mens 23,7 procent er imod. 27,2 procent er i tvivl.

Selvom undersøgelsen peger på, at mange danskere endnu ikke har taget stilling, ser Amnesty det som et positivt tegn, at en så stor gruppe af danskerne bakker op om en voldtægtslov, der bygger på samtykke.

”Det er glædeligt, at en så stor andel af befolkningen – og særligt kvinderne -  bakker op om at sex uden samtykke er voldtægt. Det viser, at det seneste års debat har rykket holdninger og måske særligt gjort op med den udbredte misforståelse om, at samtykke vil føre til omvendt bevisbyrde. Vi håber, regeringen lytter, og at en ny voldtægtslov snart bliver en realitet,” siger Helle Jacobsen, der er programleder for køn i Amnestys danske afdeling.

Som voldtægtsloven ser ud i dag, er det tilstedeværelsen af vold eller trusler om vold, der afgør, om der er tale om voldtægt. Men ved at skrive samtykke ind i voldtægtsloven vil man, frem for et fokus på hvad voldtægtsofferet gjorde for at modsætte sig overgrebet, spørge ind til, hvad begge parter gjorde for at sikre sig at sex skete frivilligt. Bevisbyrden skal stadig alene løftes af anklagemyndigheden. Den anklagede er selvfølgelig uskyldig indtil det modsatte er bevist.

”En lov baseret på samtykke vil gøre op med den forældende forestilling om, at det er kvindens ansvar at kæmpe imod, hvis hun bliver voldtaget. Den vil med stor sandsynlighed føre til en stigning i antallet af anmeldelser og den vil dermed være med til at styrke voldtægtsofres retssikkerhed”, siger Helle Jacobsen.

Derudover vil en ny lov betyde, at Danmark lever op til sine internationale menneskerettighedsforpligtelser, idet Danmark har ratificeret Istanbulkonventionen, der dikterer, at en voldtægtslov skal bygge på manglende samtykke.

Amnesty er bekymret for ligestillingsminister Eva Kjer Hansens seneste udmelding om at der kun bør indføres samtykkelovgivning i særlige situationer, for eksempel i tilfælde af gruppevoldtægt.

”En samtykkelov bør gælde i alle tilfælde. Langt hovedparten af voldtægter begås af en person, kvinden kender i forvejen, for eksempel en ven eller kæreste, så kun at rette blikket mod gruppevoldtægter eller voldtægter, der sker i en mørk gyde, er på ingen måde fyldestgørende og vil sende det fejlagtige signal om, at nogle voldtægter er værre end andre,” siger Helle Jacobsen.

 

Baggrund:

  • Politisk har flere og flere partier tilsluttet sig at voldtægtsloven skal ændres, alligevel valgte regeringen og Dansk Folkeparti kort før jul at forkaste Enhedslistens beslutningsforslag om en ny definition af voldtægt i straffeloven baseret på manglende samtykke.
  • Justitsminister Søren Pape har nedsat en ekspertkomite, der skal komme med initiativer til regeringen, som vil forbedre voldtægtsofres retssikkerhed. Justitsministeren har desuden bedt om dokumentation fra andre lande i Europa.
  • Ud af 5100 voldtægter og forsøg på voldtægt sidste år, anmeldte kun 944 personer. I de lande, der har indført en samtykkebaseret voldtægtslov, stiger antallet af voldtægtsanmeldelser, viser research.

Yderligere information

Kontakt venligst pressemedarbejder Nora Kanafani, mobil 2514 6412