Danske politikere sender protestbrev til Saudi-Arabiens konge Saudi Arabien Danmark Raif Badawi

 
Udgivet
01.
Pressemeddelelse

Danske politikere sender protestbrev til Saudi-Arabiens konge

En bred vifte af folketingspolitikere opfordrer med deres underskrift på et brev fra Amnesty og Dansk PEN Saudi-Arabien til at frigive to menneskerettighedsforkæmpere, der er blevet idømt langvarige fængselsstraffe.

26 danske folketingspolitikere fra en bred vifte af partier har skrevet under på et brev til Saudi-Arabiens konge, Salman bin Abdulaziz Al Saud, for at vise deres bekymring over landets grove krænkelser af menneskerettighederne. 

I det åbne brev, der er udformet af Amnesty og Dansk PEN, opfordrer de danske politikere Saudi-Arabien til straks at løslade bloggeren Raif Badawi og advokaten Waleed Abu al-Khair, der begge er idømt langvarige fængselsstraffe for at bruge deres ytringsfrihed.

De to mænd er blevet symboler på de adskillige overgreb, som myndighederne begår mod menneskerettighedsforkæmpere og aktivister i Saudi-Arabien, hvor kritikere af styret siden begyndelsen af 2013 enten er blevet fængslet eller truet til stilhed.

Siden Salman bin Abdulaziz Al Saud tiltrådte som konge i januar 2015, er der desuden sket en voldsom stigning i antallet af henrettelser. I hele 2014 blev der henrettet 90 mennesker i Saudi-Arabien, mens 137 mennesker er blevet henrettet alene fra januar og frem til oktober 2015.

Retssager foregår typisk i hemmelighed, og de anklagede bliver ofte nægtet adgang til advokatbistand. Herudover bruges ’tilståelser’ fremkommet under tortur eller under trusler om tortur i retssager, og selv mindreårige bliver idømt dødsstraf i klar strid med FN’s Børnekonvention.

Brevet til Saudi-Arabiens konge er inspireret af blandt andet Canadas og Sveriges parlamentariske forsamlingers støtteerklæringer til Raif Badawi samt Folketingets eget brev fra den 4. september 2012 til kongen af Bahrain omhandlende Abdulhadi al-Khawaja og Zainab al-Khawaja. 

Følgende folketingspolitikere har skrevet under:

Carolina Maier

Christian Juhl

Christian Poll

Eva Flyvholm

Finn Sørensen

Henning Hyllested

Jacob Mark

Jakob Sølvhøj

Jesper Kiel

Johanne Schmidt-Nielsen

Josephine Fock

Martin Lidegaard

Mette Bock

Michael Aastrup Jensen

Nikolaj Amstrup

Nikolaj Villumsen

Pelle Dragsted

Pernille Skipper

Rasmus Nordqvist

Rasmus Vestergaard Madsen

René Gade

Stine Brix

Søren Søndergaard

Torsten Gejl

Uffe Elbæk

Ulla M Sandbæk 

Yderligere information

Kontakt venligst:

Pressemedarbejder Roberto Zacharias, Amnesty, 29 61 44 86.
Politisk rådgiver Cecilie Gregersen Nielsen, Amnesty, 33 45 65 61.
Daglig leder Mille Rode, Dansk PEN, 40 45 44 19.