Demonstrationer for ny dansk voldtægtslov

 
Udgivet
01.
Pressemeddelelse

Demonstrationer for ny dansk voldtægtslov

Danske voldtægtsofre skal beskyttes bedre, lyder kravet fra en række organisationer, som søndag går på gaden i Danmarks fire største danske byer.

Danmark skal have en voldtægtslovgivning, som beskytter ofrene langt bedre end i dag. Den lov skal være baseret på samtykke, det vil sige det grundlæggende princip om, at sex skal være frivilligt. Er det ikke frivilligt, er det voldtægt. 

Sådan lyder kravet fra en vifte af organisationer, som på FN’s internationale dag for bekæmpelsen af vold mod kvinder søndag den 25. november i fællesskab demonstrerer i Aalborg, Odense, Aarhus og København. En samtykkebaseret voldtægtslovgivning er første skridt på vejen til et liv fri for voldtægt, lyder det samstemmende fra organisationerne: 

”En samtykkebaseret voldtægtslovgivning vil bringe dansk lov ind i det 21. århundrede og stadfæste princippet om, at sex ALTID skal være frivilligt. Det vil give ofrene større retfærdighed og være et afgørende skridt i kampen for retten til egen krop”, siger Helle Jacobsen, programleder hos Amnesty Danmark, som er blandt arrangørerne.

Baggrund: I dag bliver kun et fåtal af voldtægter i Danmark anmeldt til politiet. Tal fra Justitsministeriet viser, at mere end 5.000 danske kvinder hvert år udsættes for voldtægt eller forsøg på det. I 2017 anmeldte 944 personer voldtægten til politiet, og ud af disse sager endte 94 med domfældelse.  11 europæiske lande, herunder England, Skotland, Tyskland, Belgien, Sverige har i dag en samtykkebaseret voldtægtslovgivning, det vil sige, at begge parter i ord eller handling skal have udtrykt ønske om sex. I Danmark skal det bevises, at ofret har været udsat for tvang, trusler om vold eller fysisk vold eller befundet sig i en hjælpeløs tilstand, før en voldtægt kan straffes.

For yderligere information om dansk voldtægtslovgivning: Helle Jacobsen, programleder i Amnesty Danmark, tlf. 25 65 20 64 / HJacobsen@amnesty.d

Arrangører:
Amnesty International
Dansk Kvindesamfund
Aldrig din skyld
Kvinderådet
Black lives matters Denmark
Talk Town
Danner
Women’s March Copenhagen
Slutwalk
Everyday Sexism Project Denmark
Feministisk 8. Marts
"Ikke Én Mere"
Fynske feminister
UNYA Aalborg

Støtter:
Lgbt Danmark
Copenhagen Pride
Trans Aktion
Intersex Danmark
Enhedslisten
Radikale Venstre
Mangfoldige stemmer imod racisme
KvindePolitisk Forum,
Mellemfolkeligt Samvirke, Aarhus
Aarhus Feminist Collective
Feministisk initiativ
Socialdemokratiet
Alternativet