Embedsmænd i ny kritik af Udlændingestyrelsen: Chef lagde ord i munden på kilde i Eritrea Eritrea Asyl Flygtninge

 
Udgivet
01.
Pressemeddelelse

Embedsmænd i ny kritik af Udlændingestyrelsen: Chef lagde ord i munden på kilde i Eritrea

Kort før Ombudsmandens undersøgelse af Eritrea-rapporten er klar, retter Udlændingestyrelsens fratrådte researchere en ny hård kritik af deres tidligere chef. Han ”lagde ord i munden” på en kilde i Eritrea og understregede, at ”det sidste regeringen ønskede i en kommende valgkamp” var et stigende asylansøgertal, lyder det fra embedsmændene i et stort dobbeltinterview med medlemsbladet AMNESTY.

Det var et ”drømmescenarie” for cheferne i Udlændingestyrelsen at kunne præsentere nye oplysninger om Eritrea.

Det siger styrelsens egne tidligere researchere, Jens Weise Olesen og Jan Olsen, som i et stort interview med medlemsbladet AMNESTY for første gang begge udtaler sig om Eritrea- missionen, og den måde de oplevede, at deres chef forsøgte at presse et bestemt asylretligt resultat igennem.

Under et interview på en vestlig ambassade i Eritrea sidste efterår måtte researcherne direkte bremse deres nye kontorchef, Jakob Dam Glynstrup, som forsøgte at få bekræftet, at afviste asylansøgere kunne vende sikkert hjem til Eritrea, lyder et af de konkrete kritikpunkter:

”Jakob blev helt opslugt af at finde noget, der kunne bruges til en praksisændring. I sin iver efter at få bekræftet sin forståelse af sagen, lagde han ordene i munden på kilden. Det gør man bare ikke. Det er en af de største fejltagelser, man kan begå, på en fact-finding- mission”, siger Jens Weise Olesen til AMNESTY.

Ifølge ham og Jan Olsen måtte de under interviewet i Eritrea slå over på dansk for at standse deres chef.

Et andet konkret kritikpunkt fra de to researchere er, at deres chef åbent understregede, at et bestemt asylretligt resultat ville behage den daværende regering:

”Før, under og efter missionen til Eritrea understregede Jakob mundtligt gentagne gange på kontormøder og over for os, at sagen havde topledelsens største interesse og også justitsministerens opmærksomhed. Jakob udtalte, at det sidste, regeringen ønskede i en kommende valgkamp, var et stigende asylansøgertal, og at flygtninge skulle blive et tema”, skriver embedsmændene i deres redegørelse til Ombudsmanden, som AMNESTY har læst.

”Jeg oplevede det som et pres for at levere et bestemt resultat”, siger Jan Olsen om kontorchefens udtalelser.

”Vi har kun vores ord for det. Men det blev sagt flere gange i vores åbne kontor, så vi var langt fra de eneste, som hørte det. Vi håber, at Ombudsmanden kan påvise det”, siger Jens Weise Olesen.

”Med mindre nogle andre virkelig bestemmer, at det her skal have nogle konsekvenser, så trækker styrelsen jo bare hjelmen ned og gemmer sig, indtil det her er drevet over”, siger Jan Olsen.

I en e-mail til AMNESTY afviser Udlændingestyrelsen embedsmændenes påstande og henviser til, at der er tale om en personalesag.

Eritrea-rapporten indgår i dag formelt i Udlændingestyrelsens baggrundsmateriale ved behandlingen af danske asylsager. For nylig er det desuden kommet frem, at den danske rapport aktivt bruges i England til at afvise eritreanske asylansøgere.

”I værste fald er det liv, der står på spil, når vi behandler asylsager fra mennesker, der er flygtet fra et styre så lukket og autoritært som det eritreanske”, siger Claus Juul, juridisk konsulent i Amnesty Danmark, som kræver, at Eritrea-rapporten officielt tilbagetrækkes.

Yderligere information:
Kontakt venligst pressechef Ole Hoff-Lund, telefon 26 83 81 84.