Historisk dansk svigt af flygtninge

 
Udgivet
01.
Pressemeddelelse

Historisk dansk svigt af flygtninge

Folketingets vedtagelse af lov L80, som fra 2018 standser Danmarks støtte til FN’s kvoteflygtningeordning, svigter ikke bare verdens mest udsatte flygtninge. Den svækker en af de bedste internationale ordninger til at hjælpe flygtninge i nød, mener Amnesty International.

Efter sidste år at have suspenderet Danmarks støtte til FN’s genbosættelsesprogram for verdens mest udsatte flygtninge har Folketinget i dag vedtaget, at Danmark fra næste år helt trækker sig fra kvoteflygtningeordningen.

Dermed gør Folketinget op med en årtier lang dansk tradition for både at hjælpe udsatte flygtninge i sikkerhed samt at støtte op om de internationale løsninger, som findes til at håndtere den globale flygtningekrise, kritiserer Amnesty International.  

”Det er den forkerte beslutning på det forkerte tidspunkt. I stedet for at konkurrere med de øvrige EU-medlemslande om at fremstå mindst attraktiv for asylansøgere, burde Danmark tage ansvar og arbejde målrettet for at fastholde og udbrede de internationale aftaler”, siger Trine Christensen, generalsekretær i Amnesty Danmark.

Amnesty kritiserer desuden, at Danmark vælger at afslutte sin næsten 40 år lange opbakning til FN’s genbosættelser af flygtninge på et tidspunkt, hvor der aldrig har været større behov for netop den slags fælles internationale mekanismer:

”Kvoteflygtningeordningen virker. Den underminerer menneskesmuglernes forretning. Den giver de mest udsatte flygtninge en værdig og lovlig vej til sikkerhed. Den sikrer, at modtagerlandene har de bedste forudsætninger for at tage imod flygtningene. Når Danmark med den absurde begrundelse om behovet for en ”pause” trækker sig fra denne ordning, får det løfterne om at ville hjælpe de mest udsatte flygtninge til at klinge hult”, siger Trine Christensen, generalsekretær i Amnesty Danmark. 

Yderligere information
Kontakt venligst pressemedarbejder Bjarke Windahl Pedersen, tlf. 21 62 44 37