Kunstnere og politikere i protest mod Tyrkiet

 
Udgivet
01.
Pressemeddelelse

Kunstnere og politikere i protest mod Tyrkiet

Fremtrædende personligheder som Edward Snowden, Ai Weiwei og Sting deltager i global protest mod Tyrkiets terroranklager mod Amnesty bestyrelsesformand, direktør og ni andre rettighedsforkæmpere. Retssagen finder sted onsdag i Istanbul og bliver mødt med demonstrationer foran Tyrkiets ambassader i hele verden.

Over 70 internationale kunstnere, politikere og kulturpersonligheder går nu sammen i en fælles protest mod de tyrkiske myndigheders absurde terroranklager mod 11 rettighedsforkæmpere i Tyrkiet, der risikerer op til 15 års fængsel. I et åbent brev betegner de anklagerne imod dem som ”politisk motiverede”. Blandt de anklagede er Amnesty Internationals tyrkiske direktør Idil Eser og bestyrelsesformand Taner Kilic. Det sker samme dag, som retssagen mod de 11 genoptages i Istanbul den 22. november. Samtidig afholder Amnesty International over hele verden protester foran tyrkiske ambassader for at få løsladt de 11. I Danmark afleverer Amnesty næsten 50.000 underskrifter fra danskere til den tyrkiske ambassade klokken 8.30-9.30.

”Vi kræver, at Tyrkiet opgiver de grundløse anklager, der alene er opfundet for at lukke munden på kritiske stemmer i Tyrkiet. Vi vil vise verden, at vi står sammen mod Tyrkiets grove overgreb på menneskerettighederne”, siger Amnestys generalsekretær Trine Christensen.

Opfordringen til Tyrkiet om at droppe anklagerne kommer fra mere end 30 politikere og dusinvis af kunstnere og whistleblowere – deriblandt Ai Weiwei, Edward Snowden, Sting, Anish Kapoor, Catherine Deneuve, Peter Gabriel, Bianca Jagger og Angéligue Kidjo. Herhjemme har tidligere udenrigsminister Mogens Lykketoft (S) skrevet under, ligesom over 20 medlemmer af det britiske parlament. I sidste måned sendte 14 amerikanske senatorer og 22 medlemmer af USA’s kongres en lignende appel.

”Vi er stolte over at tilføje vores navne til den globale protest for at afslutte denne grove uretfærdighed. Vi opfordrer til omgående at løslade Taner Kilic fra fængslet. Når modige menneskerettighedsforkæmpere bliver bragt til tavshed, er alle vores rettigheder i fare. Det er folk som dem, der står op for os. Nu må vi rejse os for dem”, skriver de i brevet.

Amnesty Internationals bestyrelsesformand i Tyrkiet, Taner Kilic, blev arresteret den 6. juni og har været fængslet lige siden. Ti andre aktivister, heriblandt Idil Eser, der er Amnestys direktør i Tyrkiet, blev arresteret en måned senere. Otte af dem blev placeret i Tyrkiets største højsikkerhedsfængsel, Silivri, og de blev først løsladt mod kaution i sidste måned. Alle er anklaget for medlemskab af en terrororganisation. 

Yderligere information

Kontakt venligst pressechef Ole Hoff-Lund, telefon 26 83 81 84

Brevet fra kunstnere og politikere kan læses her