Kvinder på flugt bliver udsat for overgreb

01.
Pressemeddelelse

Kvinder på flugt bliver udsat for overgreb

På kvindernes internationale kampdag den 8. marts aktionerer Amnesty over hele landet for piger og kvinder, der efter at være flygtet fra krig har et særligt behov for beskyttelse og hjælp.

De er flygtet fra bomber og vold i krigshærgede lande som Syrien og Afghanistan med livet i behold. Men for piger og kvinder i nærområderne betyder det langt fra, at de er i sikkerhed. Heller ikke selv om de er blandt de få, der har fået plads i en FN-kontrolleret flygtningelejr i Libanon, Jordan eller Tyrkiet, hvor ekstrem usikkerhed, overfald, udnyttelse og seksuelle overgreb er en del af den barske hverdag.

Mere end hver syvende pige eller kvinde i nærområderne er blevet udsat for seksuel vold, voldtægt eller trusler om samme, og krænkerne har mange ansigter. Embedsmænd, vagter, nødhjælpsarbejdere, andre flygtninge og lokale beboere står bag overgrebene, som efterlader flygtningekvinder i en dobbeltudsat position.

Derfor vil Amnestys aktivister i hele landet bruge kvindernes internationale kampdag på at aktionere for bedre beskyttelse og mere hjælp til piger og kvinder på flugt.

”Lejrene er i de fleste tilfælde ikke indrettet til piger og kvinder, som må dele både bad, toilet og sovesal med fremmede mænd. FN’s Flygtningehøjkommissariat beretter om, hvordan mænd står på lur, mens kvinderne besøger toiletterne, kommer med seksuelle tilråb og i nogle tilfælde forgriber sig på kvinderne. De har ret til et liv i sikkerhed, og vi opfordrer til, at verdens rigeste lande – herunder Danmark – øger den økonomiske bistand til de hårdt pressede nærområder og sørger for ordentlige faciliteter”, siger Trine Christensen, generalsekretær i Amnesty.

Men det er ikke nok at sende penge, hvis vi gerne vil hjælpe de mange uskyldige mennesker, der lige nu lever under umenneskelige forhold i nabolandene til konfliktområder.

”Verdens rigeste lande – herunder Danmark – bør øge antallet af genbosættelser af mennesker på flugt, så nærområderne ikke står alene med opgaven. Derudover opfordrer Amnesty den danske regering til at genindføre aftalen med FN om at tage imod mindst 500 kvoteflygtninge, som er de særligt sårbare mennesker, der har akut behov for at blive hjulpet i sikkerhed”, siger Trine Christensen.

Yderligere information

Kontakt venligst pressemedarbejder Roberto Zacharias på 29614486.