Libyen: Grusomme overgreb mod flygtninge og migranter

 
Udgivet
01.
Pressemeddelelse

Libyen: Grusomme overgreb mod flygtninge og migranter

Beretninger fra flygtninge og migranter, der har overlevet ruten gennem Libyen og over Middelhavet, viser forfærdende overgreb begået af væbnede grupper, menneskesmuglere og libyske myndigheder.

Amnesty International har i en opdatering af sin 2015 rapport om forholdene i Libyen igen interviewet overlevende flygtninge og migranter, der har taget den farlige rute gennem Libyen og over Middelhavet til Italien.

Beretningerne er forfærdende og viser, at flygtninge og migranter i Libyen udsættes for tortur, voldtægt, kidnapning og menneskehandel. De voldsomme overgreb udføres både af væbnede grupper (herunder Islamisk Stat), menneskesmuglere samt myndighedspersoner i Libyen.

Amnesty appellerer derfor til de europæiske ledere om at skifte fokus fra migrationskontrol til beskyttelse af flygtninge og migranter i fremtidigt samarbejde med de libyske myndigheder.     

“Efter EU-Tyrkiet-aftalen ønsker mange europæiske regeringer nu at bremse tilstrømningen af flygtninge og migranter til Europa via Libyen. Det sker samtidig med, at Amnesty kan dokumentere at der foregår grusomme og systematiske overgreb mod flygtninge og migranter i Libyen,” siger policyteamleder Stinne Lyager Bech fra Amnesty Internationals danske afdeling, der fortsætter:

“Lovløsheden i Libyen er så omfattende – og har så grelle konsekvenser for flygtninge og migranter i landet – at europæiske regeringer indtil videre bør indstille deres bestræbelser på at lave migrationsaftaler med Libyen. Europa må ikke risikere at komme i en situation, hvor vores politik reelt vil betyde, at mennesker holdes fanget i et land, hvor de rutinemæssigt udsættes for voldtægt, tortur, kidnapning og menneskehandel.”

“Udenrigsminister Kristian Jensen har tidligere ytret ønske om, at der sættes ‘en prop i hullet’ i Libyen, men med vores nye dokumentation håber vi fokus vil skifte til at få beskyttet flygtninge og migranter mod overgreb i Libyen frem for at holde flygtninge og migranter væk fra Europa,” slutter Stinne Lyager Bech.

For yderligere information

Kontakt Stinne Lyager Bech på 25 34 95 45.