Løkke er ude af sync med menneskerettighederne

 
Udgivet
01.
Pressemeddelelse

Løkke er ude af sync med menneskerettighederne

Statsministeren tager Menneskerettighedsdomstolen som gidsel i forsøget på at bringe hjemlige udfordringer op i europæisk sammenhæng, mener Amnesty.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) udnytter det danske formandskab for Europarådet til at placere Danmark i bås med de europæiske lande, der sår tvivl om menneskerettighederne. Det fastslår Amnesty International efter statsministerens tale i Europarådet, hvor han slog til lyd for, at fortolkningen af menneskerettighederne skal reformeres, fordi konventionerne ifølge Lars Løkke er ”ude af sync med medlemslandene og den brede offentlighed”.

Statsministerens væsentligst anke mod Menneskerettighedsdomstolen – at udenlandske kriminelle ikke kan udvises, da det vil krænke retten til familieliv – er endda behæftet med væsentlig usikkerhed. Institut for Menneskerettigheder vurderer, at det er muligt for Danmark at udvise flere kriminelle udlændinge uden at komme på kant med sine internationale forpligtelser, og at de danske domstole generelt er mildere end Menneskerettighedsdomstolen.

”Statsministeren tager domstolen som gidsel i sit forsøg på at bringe hjemlige, danske udfordringer op i en europæisk sammenhæng. Det er en farlig vej, når Danmark på den måde vil udhule Menneskerettighedsdomstolens autoritet. Domstolen er til for borgerne – ikke for regeringerne. Statsministeren overser, at den netop fungerer som et værn mod overgreb fra medlemsstaterne. På den måde er det snarere statsministeren, der er ude af sync med menneskerettighederne”, siger Trine Christensen, generalsekretær i Amnesty International.

Amnesty mener, at Danmarks forsøg på at underminere Menneskerettighedsdomstolens legitimitet er med til at så splid i Europa på et tidspunkt, hvor flere af medlemslandene er på en farlig kurs væk fra grundlæggende retsprincipper. Senest har EU aktiveret den særlige artikel 7 mod Polen, som med sine omfattende reformer af retssystemet svækker domstolenes uafhængighed i strid med EU’s Charter. Både Tyskland, Norge, Sverige og Island har taget kraftigt afstand fra det danske forslag om at reformere konventionerne eller fortolkningen af dem, og de anser diskussionen om udvisning af kriminelle udlændinge som et problem, de nationale regeringer selv må løse uden at gøre domstolen til syndebuk.

”Det danske projekt er undergravende for menneskerettighederne. Derfor er det glædeligt at se, at andre lande afviser at gå ind i en diskussion om et emne, som i bedste fald kan betegnes som pleje af danske særinteresser. Det klæder ikke Danmark at kritisere Menneskerettighedsdomstolen, blot fordi man har et ønske om at udvise nogle få kriminelle udlændinge”, siger Trine Christensen.

Yderligere information

Kontakt venligst pressechef Ole Hoff-Lund, telefon 26 83 81 84.