Løkke skal tale med stærk stemme til Trump

 
Udgivet
01.
Pressemeddelelse

Løkke skal tale med stærk stemme til Trump

I et brev til statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) opfordrer Amnesty International til at tale med stærk stemme i forsvaret for menneskerettigheder, retssikkerhed og det internationale samarbejde, når han mødes med USA’s præsident Donald Trump.

Danmark har altid været en stærk international stemme for menneskerettighederne, og den stemme er der brug for, når statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i denne uge mødes med USA’s præsident Donald Trump og Mexicos præsident Enrique Penã Nieto. Det fastslår Amnesty International, der i et brev til statsministeren opfordrer til en kritisk dialog med Donald Trump om en række af hans politiske udmeldinger, som vil få vidtrækkende konsekvenser for både minoritetsgrupper i USA og for det internationale forpligtende samarbejde, hvis de føres ud i livet.

”I Amnesty International vækker det stor bekymring, at præsident Trump på de få måneder, han har været i embedet, både gennem dekreter og politiske udmeldinger har svækket menneskerettighederne på flere områder og dæmoniseret mennesker på flugt og andre minoriteter over en kam. Vi håber, at du vil opfordre den amerikanske præsident til at respektere menneskerettighederne uden nogen former for forskelsbehandling og til ikke at angribe det grundlag, som den internationale retsorden – og borgernes grundlæggende rettigheder – er baseret på”, skriver Amnestys generalsekretær Trine Christensen i brevet.

I brevet fremhæver Amnesty blandt andet det såkaldte Muslim Ban, som blokerer indrejse til USA for borgere fra Syrien, Yemen, Iran, Somalia, Sudan og Libyen, og Trumps udtalelser om, at waterboarding og andre voldsomme torturmetoder bør være tilladt.

”Jeg håber, det er et emne, du vil spørge ind til og tage klart afstand fra for at understrege, at brug af tortur og mishandling aldrig kan accepteres. Trumps udtalelser om atter at gøre brug af Guantánamo, der er blevet symbol på uretfærdighed over hele verden, vil ligeledes være en dybt skadelig udvikling”, skriver Trine Christensen, der også fremhæver Trumps forbud mod at støtte organisationer, der oplyser om abort, og byggeriet af olierørledningen Dakota Access Pipeline (DAPL) i strid med ønskerne fra USA’s oprindelige befolkning.

Når Lars Løkke Rasmussen efterfølgende mødes med Mexicos præsident Nieto, opfordrer Amnesty til at genoptage dialogen fra sidste års møde i København om at styrke indsatsen mod tortur og forsvindinger samt at styrke efterforskningen af den seneste tids mange drab på journalister.

 Yderligere information

Kontakt venligst pressechef Ole Hoff-Lund, telefon 26 83 81 84.