Migrantarbejdere udnyttes stadig groft i Qatar Migrantarbejdere Retfærdighed

 
Udgivet
01.
Pressemeddelelse

Migrantarbejdere udnyttes stadig groft i Qatar

Trods international kritik fortsætter udnyttelsen af migrantarbejdere i Qatar, fem år efter at FIFA tildelte landet værtskabet for VM i fodbold i 2022.

Fem år efter at det internationale fodboldforbund (FIFA) tildelte værtskabet for VM i 2022 til Qatar, fortsætter overgrebene og udnyttelsen af de migrantarbejdere, der bygger stadioner og infrastruktur i den stenrige oliestat. Det fastslår Amnesty International, der kritiserer styret for ikke at gennemføre de lovede reformer af forholdene for migrantarbejdere, som Qatar har stillet i udsigt efter voldsomt internationalt pres.

”Myndighederne har gjort alt for lidt for at håndtere den omfattende udnyttelse af migrantarbejdere, og de gentagne forsinkelser af de lovede reformer er opskriften på en regulær menneskerettighedskatastrofe. Hvis der ikke snart kommer handling bag ordene, så bør alle de fodboldfans, der besøger Qatar i 2022, spørge sig selv, hvordan de kan vide sig sikre på, at de ikke bidrager til udnyttelsen af migrantarbejdernes blod, sved og tårer”, siger Mustafa Qadri, der er Amnestys researcher på migrantarbejdere i golf-landene.

Amnesty International har gennemført fem researchmissioner til Qatar de seneste fire år for at undersøge forholdene for de over 1,5 millioner migrantarbejdere, der udgør 94 procent af arbejdsstyrken. Kun 300.000 indbyggere er statsborgere i verdens rigeste land. Prisen for at opbygge den nye infrastruktur – stadioner, hoteller, veje og konferencefaciliteter – anslås til 1.400 milliarder kroner.

Amnesty har i sine rapporter påpeget en række mangler i Qatars lovgivning, der diskriminerer og udnytter migrantarbejdere i kraft af det berygtede kafala-system, som giver arbejdsgiverne næsten ubegrænset magt over deres ansatte og forhindrer arbejderne i at skifte job eller rejse hjem. Samtidig har arbejderne forbud mod at danne fagforeninger, de har dårlig adgang til sundhedsydelser, og de bliver ofte indkvarteret under meget dårlige forhold i regulære arbejdslejre. I realiteten betyder det, at arbejderne i mange tilfælde bor og arbejder under slavelignende forhold.

”Kafala-systemet gør det alt for let for skruppelløse arbejdsgivere at slippe af sted med at udbetale lønninger flere måneder for sent, indkvartere arbejderne i uhygiejniske og overfyldte lejre og at true ansatte til at lade være med at klage over arbejdsforholdene. Derfor er der behov for en grundig overhaling af kafala-systemet – ikke bare en overfladisk behandling”, siger Mustafa Qadri. 

Amnesty opfordrer samtidig FIFA og de store sponsorer til at gøre mere for at presse at værtslandet til at gennemføre reformerne, så Qatar opfylder basale menneskerettigheder og beskytter arbejdstagernes rettigheder frem mod slutrunden i 2022.

”FIFA er gået til yderligheder for, at VM overhovedet kan gennemføres i Qatar, herunder at flytte slutrunden fra sommer til vinter. Men bortset fra lejlighedsvise kommentarer i medierne, har FIFA intet foretaget sig for at sikre en klar agenda for, hvordan den vil skubbe Qatar til at respektere migrantarbejdernes rettigheder. Ganske vist er FIFA på vej til at få nyt lederskab i 2016, men FIFA kan ikke komme forbi de nuværende udfordringer, før de gør det klart, at Qatars værtskab for VM er betinget af respekt for menneskerettighederne”, siger Mustafa Qadri.

Yderligere information

Kontakt venligst pressechef Ole Hoff-Lund, telefon 26 83 81 84.