Ofre for kemiske angreb i Syrien lades i stikken

01.
Pressemeddelelse

Ofre for kemisk angreb i Syrien lades i stikken

Amnesty har sammen med eksperter undersøgt 25 videoer fra det kemiske angreb i Syrien og talt med læger og sygeplejersker på nærliggende hospitaler: Alt peger på et luftangreb med sarin eller en anden form for nervegas. Amnesty fordømmer angrebet og frygter flere krigsforbrydelser, hvis ikke FN’s Sikkerhedsråd griber ind.

Indsamlede videoer og beviser peger på, at det var en nervegas, der blev brugt i det angreb, der tirsdag morgen dræbte over 70 personer og sårede hundredvis af civile i den syriske by Khan Sheikhoun i Idlib provinsen. Mange af ofrene for angrebet ser ud til at være blevet forgiftet, mens de sov, deriblandt mange børn. Kemiske våbeneksperter, der samarbejder med Amnesty, vurderer, at ofrene med al sandsynlighed er blevet udsat for sarin eller en anden form for nervegas, og at gassen blev kastet under et luftangreb.

Det er lykkedes Amnesty at verificere over 25 videooptagelser, der viser ofrene efter det kemiske angreb. Der er forlydender om læger og sygeplejersker, der er blevet udsat for sekundær forgiftning, hvilket er et symptom på nervegas.

Brugen af kemiske våben er forbudt under international humanitær lov og brugen af dem udgør krigsforbrydelser. Onsdag aften mødtes FN’s Sikkerhedsråd for at diskutere angrebet, men forhandlingerne måtte afsluttes, uden at parterne kunne enes om en resolution, der skulle kræve en undersøgelse af angrebet og stille de ansvarlige til ansvar.

”På trods af at Amnesty og andre eksperter forud for Sikkerhedsrådets møde i går kunne fremlægge bunker af beviser, der peger på, at nervegas er blevet brugt mod civile, var Sikkerhedsrådets reaktion desværre sørgelig forudsigelig. Igen og igen viser medlemslandene, særligt Rusland og Kina, deres totale apati over for civile dødsfald og deres manglende vilje til at gribe ind”, siger Trine Christensen, generalsekretær i Amnesty International Danmark

Angrebet har medført det største antal ofre for kemiske våben, siden FN’s Sikkerhedsråd i september 2013 vedtog resolution 2118, der skulle eliminere Syriens kemiske våben. Både FN og Organisationen for Forbud mod Kemiske Våben har siden dokumenteret flere kemiske angreb fra både regeringen og oprørsstyrkernes side, men uden at nogen er blevet stillet til ansvar.

”Dette grusomme angreb udstiller endnu en gang, hvordan enkelte medlemmer af Sikkerhedsrådet skærmer krigens bødler. Det er civile mænd, kvinder og børn, der betaler den allerhøjeste pris for dette svigt. Hvis ikke Sikkerhedsrådet griber ind, kan det få katastrofale konsekvenser, fordi det er et grønt lys for regeringen og væbnede grupper i Syrien til at angribe civile og begå krigsforbrydelser med både forbudte og konventionelle våben”, siger Trine Christensen.

En sygeplejerske fra det nærliggende Al Rahma hospital fortæller til Amnesty, at der lød en eksplosion omkring klokken 6.30 om morgenen, men at han og kollegerne antog, at den ikke var detoneret, fordi lyden var anderledes end normalt.

”Men et par minutter senere blev de første ofre bragt ind – og strømmen af patienter fortsatte frem til klokken 9.00. Lugten nåede også medarbejderne her på hospitalet. Det lugtede som rådden mad. Vi har før modtaget ofre for klorin-angreb – men dette var fuldstændig anderledes. Ofrene havde opkast fra mund og næse, en mørk gul farve, i nogle tilfælde brun. Deres vejrtrækning blev lammet, og børn døde af den grund hurtigere end voksne. Vi forsøgte med indsprøjtninger, men det virkede ikke. Ofrene var ikke i stand til at synke, de var bevidstløse, fuldstændig ubevægelige”, fortæller sygeplejersken.

Yderligere information

Kontakt venligst Nora Rahbek Kanafani, telefon 25 14 64 12