Politiet løj for Folketinget og Amnesty Politi Kina forsamlingsfrihed

 
Udgivet
01.
Pressemeddelelse

Politiet løj for Folketinget og Amnesty

Justitsminister Søren Pind (V) har gjort det eneste rigtige ved at nedsætte en undersøgelseskommission til at kulegrave forløbet i Tibet-sagen. Nye oplysninger viser, at ledelsen i Københavns Politi løj overfor både Amnesty og Folketinget.

Ledelsen i Københavns Politi har gennem tre år løjet for Folketinget, Amnesty International og offentligheden om, hvor vidt der eksisterede en generel instruks om at forhindre demonstranter i at vise det tibetanske flag i Københavns gader under det kinesiske statsbesøg i juni 2012. På et pressemøde fredag oplyste justitsminister Søren Pind, at der rent faktisk eksisterer en såkaldt operationsbefaling, der fastslår, at politiet skulle sørge for, at eventuelle demonstranter ikke kunne ses fra den kinesiske præsidentens kortege, da den kørte gennem København. 

Justitsministeren har derfor besluttet at nedsætte en undersøgelseskommission, der skal kulegrave hele forløbet under den såkaldte Tibet-sag. Undersøgelsen skal dels afdække begivenhedsforløbet og politiets ageren under statsbesøget 2012 samt ved to efterfølgende Kina-besøg i 2013 og 2014, dels afdække det efterfølgende forløb om de vildledende svar til Folketingets retsudvalg. Den beslutning hilser Amnesty velkommen: 

”Det er en sag, vi ser på med stor alvor, fordi den i sin essens handler om beskyttelsen af vores ytringsfrihed og forsamlingsfrihed. Samtidig er det afgørende, at offentligheden kan have tillid til de informationer, som politiet afgiver til Folketinget, domstolene og organisationer som Amnesty. Vi håber, at hver en sten bliver vendt, og ser frem til, at undersøgelseskommissionen afgiver sin beretning”, siger Trine Christensen, vicegeneralsekretær i Amnesty International.

Allerede den 30. juni 2012 skrev Amnesty Danmark til politidirektøren i Københavns Politi og anmodede om at få oplyst, om politiet beslaglagde tibetanske flag under forskellige episoder i forbindelse med besøget og i givet fald med hvilken hjemmel. Den 18. juli 2012 svarede vicepolitidirektør Mogens Kjærgaard Møller: ”Der har på intet tidspunkt af indsatslederen eller andre polititjenestemænd med ledelsesansvar været givet instruks om, at demonstranter ikke måtte anvende flag eller bannere under demonstrationen, og der er ikke kendskab til at nogle personer skulle være frataget det tibetanske flag i forbindelse med statsbesøget”.

”Vi håber, at regeringen og Folketinget vil indskærpe de regler, som politiet skal agere under, så det klart fremgår, at politiet skal beskytte borgernes grundlovssikrede rettigheder, og at ytringsfriheden og forsamlingsfriheden er gældende til alle tider og uanset hvem, der besøger Danmark. Det er oplagt i den forbindelse at se på, om politiloven bør revideres”, siger Trine Christensen.

Yderligere information

Kontakt venligst pressechef Ole Hoff-Lund, telefon 26 83 81 84.