Skandaløst dansk salg af overvågningsudstyr til undertrykkende regimer

 
Udgivet
01.
Pressemeddelelse

Skandaløst dansk salg af overvågningsudstyr til undertrykkende regimer

Information og BBC kan efter måneders research afsløre, at et dansk-britisk firma har eksporteret masseovervågningsteknologi til Saudi-Arabien, Oman og Qatar. Teknologi, der med al sandsynlighed er blevet brugt til at overvåge og undertrykke landenes menneskerettighedsaktivister. En skandale at danske myndigheder har tilladt salget, mener Amnesty.

Den 12. februar 2016 udstedte Erhvervsstyrelsen en eksporttilladelse til firmaet BAE Systems Applied Intelligence A/S i Nørresundby, der gav virksomheden lov at eksportere overvågningsudstyr til en værdi af 70 millioner kroner til Saudi-Arabien. Det afslører Dagbladet Information og BBC i dag.

Overvågningsteknologien skulle ifølge dokumenter fra Erhvervsstyrelsen bruges til ”IP-overvågning og dataanalyse til brug for national sikkerhed og efterforskning af alvorlige forbrydelser” og eksportgodkendelsen blev givet på trods af, at EU har vedtaget regler, der har til formål at forhindre, at europæisk overvågningsteknologi bliver brugt af diktaturstater til at undertrykke deres egne borgere.

”Det er dybt foruroligende, at man har valgt at godkende eksport af overvågningsudstyr til et regime som Saudi-Arabien, der i så udbredt omfang slår ned på enhver, der ytrer sig kritisk. Vi har at gøre med et styre, der holder sin befolkning i et jerngreb, og hvor civilsamfundet lider under chikane, årelange fængselsstraffe, tortur og endog dødsstraf. Den undertrykkelse, der finder sted i lande som Saudi-Arabien, er almindelig kendt og vælger man at sælge overvågningsudstyr til myndighederne, gør man det i fuld vished om, at man dermed bistår regimet i at undertrykke fredelige menneskerettighedsaktivister”, siger Trine Christensen, generalsekretær i Amnesty International Danmark.

Amnesty International har flere gange oplevet, at aktivister er blevet anholdt kort efter de har været i kontakt med organisationen per mail eller telefon. Det vækker mistanke om en effektiv overvågning af aktivisterne.

”Det er fuldstændig uforståeligt, at man har givet tilladelse til denne type eksport uden at forholde sig til, hvem modtageren er. De danske myndigheder bør sikre, at man ikke bistår regimer som Saudi-Arabien, Qatar og Oman i at overvåge deres befolkninger og dermed yderligere undertrykke deres borgere”, siger Trine Christensen.

”At et dansk firma er parat til at assistere regimer i deres undertrykkelse, og at Erhvervsstyrelsen og Udenrigsministeriet blåstempler dette uden så meget som at løfte et øjenbryn, er dybt skammeligt”, siger Trine Christensen. 

Yderligere information

Kontakt venligst pressechef Ole Hoff-Lund, telefon 26 83 81 84