Stigende antal dødsfald i det centrale Middelhav er Europas ansvar

 
Udgivet
01.
Pressemeddelelse

Stigende antal dødsfald i det centrale Middelhav er Europas ansvar

Antallet af mennesker, der drukner i det centrale Middelhav, eller bliver ført tilbage til umenneskelige forhold i Libyens detentionscentre, er steget som følge af nye europæiske love. Alene i juni og juli i år er 721 mennesker fundet døde på havet, dokumenterer Amnesty International i en ny briefing, der blev offentliggjort i dag.

Amnesty-briefingen ‘Between the devil and the deep blue sea. Europe fails refugees and migrants in the Central Mediterranean’ afslører de frygtelige konsekvenser af nye europæiske love, der har resulteret i mere end 721 dødsfald på havet i juni og juli 2018 alene.

Briefingen fremhæver nye italienske love, som har ført til, at mennesker er blevet efterladt i Middelhavet i dagevis. Den dokumenterer samtidig, hvordan EU-lande går sammen for at holde flygtninge og migranter i Libyen, hvor de udsættes for tortur og misbrug. 

”På trods af et fald i antallet af personer, der forsøger at krydse Middelhavet i de seneste måneder, er antallet af dødsfald på havet steget. Ansvaret for det stigende dødsfald falder helt og holdent på europæiske regeringer, der er mere optaget af at holde mennesker ude end at redde liv,” siger Matteo de Bellis, forsker på asyl- og migrationsområdet i Amnesty International. 

”Europæiske regler har bemyndiget den libyske kystvagt til at samle folk op fra havet, nedprioriteret at redde mennesker og forhindret rednings-NGO’er i at udføre deres vigtige arbejde. Den seneste stigning i dødsfald på havet er ikke bare en tragedie - det er en skændsel,” siger Matteo de Bellis. 

Stigningen i antal dødsfald er ledsaget af en dramatisk stigning i antallet af mennesker, der holdes fanget i overfyldte detentionscentre i Libyen. Antallet af tilbageholdte er mere end fordoblet i de seneste måneder fra omkring 4.400 i marts til mere end 10.000 - hvoraf omkring 2.000 er kvinder og børn - i slutningen af juli. Næsten alle disse blev sendt til centrene efter at være blevet samlet op fra havet og sendt tilbage til Libyen af den libyske kystvagt, som er udstyret, uddannet og støttet af europæiske regeringer. 

”De europæiske regeringer samarbejder med de libyske myndigheder om at fastholde flygtninge og migranter i Libyen på trods af misbrug og vold, som de bliver udsat for i hænderne på den libyske kystvagt samt i detentionscentrene i Libyen. Planerne om at udvide denne eksternaliseringspolitik til hele regionen er derfor dybt bekymrende,” siger Matteo de Bellis. 

I løbet af det sidste års tid er det ikke lykkedes Europas ledere at nå frem til en aftale, der kan reformere Dublin-forordningen, hvilket kunne have løst uenighederne om, hvem der skal redde de mennesker, der drukner i Middelhavet. 

I stedet er Italien begyndt at nægte alle redningsskibe adgang til landets havne. Dette retter sig direkte mod NGO-både, handelsskibe og andre landes militærskibe.   

Unødvendig ventetid har tvunget mennesker, der har akut brug for hjælp – såsom sårede personer, gravide, torturoverlevere, mennesker med traumer og uledsagede mindreårige – til at blive på havet i dagevis.

”I sit afslag på at give flygtninge og migranter mulighed for at komme ind i havnene bruger Italien menneskeliv som forhandlingsbrikker. Desperate mennesker er blevet efterladt på havet med utilstrækkelig mad, vand og husly, mens Italien forsøger at øge det politiske pres for ansvarsfordeling på de andre europæiske lande,” siger Matteo de Bellis. 

”Oveni det har italienske og maltesiske myndigheder udtværet, skræmt og kriminaliseret de heroiske NGO'er, der forsøger at redde liv på havet, nægtet deres både tilladelse til landene og endda straffet dem.” 

”Italien og de europæiske stater og institutioner skal hurtigst muligt prioritere redninger på havet og sikre, at de overlevende straks sendes til lande, hvor de ikke vil blive udsat for tortur, og hvor de kan søge asyl.” 

Briefingen beskriver samtidig de nyeste sager, hvor internationale regler er blevet brudt. Dette inkluderer en episode den 16.-17. juli, hvor NGO-skibet Proactiva fandt en kvinde i live ved siden af to lig på en synkende gummibåd, efter at den libyske kystvagt havde været forbi, samt tilbagesendelsen af 101 mennesker til Libyen af det italienske handelsskib Asso Ventotto den 30. juli. 

”Disse alvorlige episoder må omgående undersøges til bunds – de fremhæver de frygtelige konsekvenser af Europas love”, siger Matteo de Bellis.  

”De europæiske regeringer må træde ud af den onde cirkel af eksternalisering og afskærmning og i stedet investere i love, der bringer orden i systemet og støtter op om sikre rejsemuligheder til Europa for både flygtninge og migranter."

For mere info kontakt:

stefan.simanowitz@amnesty.org;  +44 2030365566

sorina.juglan@amnesty.org;  +32 2 548 27 73