Transkønnede venter længere på behandling Diskrimination Transkønnede LGBTI

 
Udgivet
01.
Pressemeddelelse

Transkønnede venter længere på behandling

Sundhedsstyrelsen indskrænkede sidste år transkønnedes mulighed for at få hormonbehandling og truede flere private lægeklinikker med at lukke deres praksis. Det har resulteret i en firedobling af ventetiden til en udredning på Rigshospitalet. Stærkt kritisabelt, mener Amnesty.

Ventetiden for transkønnede til at komme til en udredningssamtale hos Sexologisk Klinik på Rigshospitalet er steget fra to til ni måneder, efter at Sundhedsstyrelsen sidste år ændrede reglerne for visitation og hormonbehandling, så private klinikker ikke længere må udføre behandlingen. Selve udredningsforløbet på Sexologisk Klinik varer ofte adskillige år. Flere transkønnede oplyser til Amnesty, at de i frustration over ventetiden er begyndt at behandle sig selv med hormoner, som de skaffer via forskellige kanaler, hvilket er forbundet med betydelig risiko. Den udvikling er dybt problematisk, mener Amnesty International, der opfordrer regeringen til hurtigst muligt at rulle reglerne tilbage, så transkønnede ikke skal vente urimeligt længe på at komme i behandling.

”Det virker ikke logisk, at politikerne på den ene side har gjort det nemmere at søge og få juridisk kønsskifte, mens de med den anden hånd har gjort det mere besværligt at komme i gang med selve den kønsmodificerende behandling. Vi frygter, at flere transkønnede vælger at indlede selvmedicinering med kønshormoner”, siger Claus Juul, der er juridisk konsulent i Amnesty International.

Før ændringen kunne transkønnede indlede hormonbehandling ved speciallæger, men da Sundhedsstyrelsen indførte de nye regler, blev behandlingen af transkønnede centraliseret hos Sexologisk Klinik i København som det eneste sted i landet. I samme forbindelse blev de få private lægeklinikker med speciale i behandling af transkønnede truet med lukning, hvis de indledte hormonbehandling af nye klienter.

Region Hovedstaden Psykiatri forklarer den lange ventetid til et udredningsforløb på Sexologisk Klinik med, at der er sket et markant øget antal henvendelser og et markant øget indtag af transkønnede, der tilbydes et udredningsforløb. Udover en firedobling af ventetiden fortæller flere transkønnede til Amnesty, at de finder udredningssamtalerne ved Sexologisk Klinik stærkt ydmygende og grænseoverskridende, og at de bliver udsat for en lang række sexorienterede og meget intime spørgsmål. Det står i stærk kontrast til deres vurdering af de private klinikker, som de betegner som imødekommende, professionelle og forstående.

”Det er en helt unødvendig forværring af transkønnedes mulighed for at få den behandling, de har brug for. Vi opfordrer sundhedsministeren til at genindføre muligheden for at få hormonbehandling hos private speciallæger. Samtidig bør Sundhedsstyrelsen lave en hasteundersøgelse af den udredning, som transkønnede gennemgår på Sexologisk Klinik, så de ikke bliver diskrimineret og ydmyget på grund af deres kønsidentitet”, siger Claus Juul.

TRANSKØNNEDE FORTÆLLER TIL AMNESTY:

 Aske er en af de transkønnede, som er tvunget til at benytte Sexologisk Klinik frem for private klinikker. Aske har selv skaffet hormoner og foretager selv indsprøjtningerne:

”Forskellen på de samtaler, jeg havde med psykologen på klinikken, og dem, jeg har med personalet på Sexologisk Klinik, er gigantiske. Hvor jeg i mit første forløb blev mødt med respekt, interesse og forståelse, oplever jeg nu en høj grad af både mistænkeliggørelse og ydmygelse. Hvis jeg skal kalde dem noget, så er de transfobiske”.

 ”Jeg oplever, at deres primære motivation er igen og igen at fortælle mig, at jeg er en pige. At jeg bare har fået en fiks idé. Det gør mig vred og ked af det. Jeg tror ikke, der findes nogen, som har gjort sig flere tanker om deres køn og kønsidentitet end transkønnede. Jeg har haft hele mit liv til at overveje disse spørgsmål”.

”Jeg fører selv en fire centimeter lang nål ind i musklen. Jeg er selvfølgelig bekymret for, om doseringen er korrekt, og om jeg gør det rigtigt. Jeg har flere gange spurgt danske læger, om de vil måle testosteronindholdet i mit blod, men ingen vil så meget som tage en blodprøve for at holde øje med mit testosteronniveau. De nægter”.

Henrik er i gang med udredningsforløbet på Sexologisk Klinik:

”Mødet med min tidligere gynækolog havde stor betydning for mig. Jeg blev mødt med stor imødekommenhed, stor respekt og stor forståelse. Men Sexologisk Klinik giver en pinefuld uvished. Jeg blev stillet meget intime og private seksuelle spørgsmål. Det er meget grænseoverskridende, at de er så fikseret på mit sexliv”.

”Et spørgsmål, som min behandler lagde meget vægt på, og som var meget markant, var: ’Stimulerer du dig til en tilfredsstillende orgasme med hånden, eller bruger du noget andet/en ting?’ Jeg fik også spørgsmål til mine kønsorganer. Hvorvidt jeg havde klitorisvækst, hvem jeg havde sex med, hvorfor og hvordan”.

Yderligere information

Kontakt venligst pressechef Ole Hoff-Lund, telefon 26 83 81 84.


02.
Relateret indhold
@amnestydk

RT @MaleneHaak: Etiopiens præsident har givet Tigray Folkets Befrielsesfront frist til i morgen til at overgive sig. Herefter sætter hæren…

@amnestypress

"It is clear to Amnesty International that the authorities in #Guatemala have violated international standards on t… https://t.co/BJ5o2qTzrM