Verdens største statsbøddel skjuler fortsat sine henrettelser

 
Udgivet
01.
Pressemeddelelse

Verdens største statsbøddel skjuler fortsat sine henrettelser

Stik imod egne løfter skjuler Kina stadig det fulde omfang af landets tusinder af årlige henrettelser. Det dokumenterer Amnesty International i sin globale dødsstrafstatistik. Foruden Kina stod blot fire lande bag 87 procent af alle registrerede henrettelser i 2016.

Overblik over dødsstraffen i 2016:

  • Mindst 1.032 registrerede henrettelser på verdensplan i 2016, et fald på 37 procent siden 2015. Hertil vurderer Amnesty, at Kina står bag tusinder af henrettelser.
  • Amnestys undersøgelse af Kinas brug af dødsstraf gennemhuller styrets erklæringer om åbenhed.
  • Top fem over verdens største statsbødler er: Kina, Iran, Saudi-Arabien, Irak, Pakistan.
  • Hidtil ukendt bølge af henrettelser afsløret i Vietnam.
  • Mindst 18.848 mennesker på dødsgangen ved udgangen af 2016.

Kina vildleder med database

Kina henrettede sidste år flere mennesker end alle andre lande tilsammen. Men hundredvis af sagerne findes ikke i den database, som de kinesiske myndigheder har givet offentligheden adgang til med det erklærede formål at sikre åbenhed og gennemsigtighed i retssystemet. Databasen mangler blandt andet 11 sager, hvor udlændinge blev henrettet for narkotikarelaterede forbrydelser, samt de mange sager, hvor fanger er blevet henrettet på baggrund af anklager om terrorisme.

Det viser med al tydelighed, at den kinesiske regering fortsat hemmeligholder antallet af udstedte og eksekverede dødsdomme i landet, siger Amnesty. Samtidig med organisationens globale dødsstrafstatistik udgiver Amnesty for første gang en særskilt undersøgelse af de kinesiske myndigheders hemmeligholdelse af det høje antal henrettelser, som finder sted i landet:

”Kina vil gerne være førende på den internationale scene, men når det kommer til dødsstraf, er Kina førende på den værst tænkelige måde, nemlig ved at henrette flere mennesker om året end noget andet land i verden”, siger Salil Shetty, generalsekretær i Amnesty International.

Markant færre henrettelser end i 2015

Efter et historisk højt antal henrettelser på 1.634 i 2015 er der i 2016 globalt set sket et fald på 37 procent til 1.032 henrettelser, dokumenterer Amnesty.

Faldet skyldes primært, at Iran og Pakistan har henrettet markant færre mennesker end året  forinden, men de to lande er stadig en del af blot en håndfuld tilbageværende stater, som stadig henretter på stor skala.

”Flertallet af verdens stater accepterer ikke længere, at en stat tager et menneskes liv. At kun fire lande er ansvarlige for 87 procent af alle registrerede henrettelser viser, at dødsstraffen lever på lånt tid”, siger Salil Shetty.

Vietnam – nye afsløringer viser bølge af henrettelser

I Malaysia og Vietnam viser nye afsløringer, at antallet af henrettelser er langt højere end hidtil antaget. I februar 2017 kunne vietnamesiske medier afsløre, at landet i al hemmelighed havde henrettet 429 mennesker i perioden 6. august 2013 – 30. juni 2016. Kun Kina og Iran har i samme periode henrettet flere mennesker.

”Det chokerende omfang af henrettelser i Vietnam overskygger fuldstændig de seneste reformer af dødsstraffen i landet. Det rejser spørgsmålet om, hvor mange flere mennesker der har stået over for dødsstraf, uden at verden har vidst det”, siger Salil Shetty.

Også i Malaysia kom det efter politisk pres frem, at over 1.000 fanger sidder på dødsgangen, og at ni blev henrettet i 2016. Andre steder i regionen er der frygt for, at dødsstraffen bliver genindført. Det gælder i Phillippinerne (der ellers afskaffede dødsstraffen i 2006) og Maldiverne (der ikke har eksekveret henrettelser de sidste 60 år).

USA – ikke længere i top fem

For første gang siden 2006 er USA ikke længere på listen over de fem lande, der henretter flest fanger. 20 personer blev henrettet i 2016, en halvering siden 1996. 2.832 fanger sidder dog fortsat på dødsgangen.

Antallet af henrettede i USA har været støt faldende siden 2009. Det skyldes på den ene side et fald i opbakningen til dødsstraf, men også at flere stater på grund af restriktioner har vanskeligt ved at få adgang til de medicinske stoffer, der skal i dødssprøjten. Desuden presses flere stater af retssager, der har til formål at bremse brugen af dødelige indsprøjtninger, advarer Amnesty.

”Brugen af dødsstraf i USA er på sit laveste niveau siden de tidlige 1990’ere. Men vi må fortsat kæmpe for at holde fast, for henrettelserne kan risikere at vende stærkt tilbage. Det chokerende høje antal henrettelser, der efter planen skal eksekveres over en periode på 10 dage i Alabama i denne måned, er et tydeligt eksempel på, hvor hurtigt billedet kan ændre sig”, siger Salil Shetty, generalsekretær i Amnesty International.

Kun fem amerikanske stater henrettede fanger i 2016: Alabama, Florida, Georgia, Missouri og Texas

Trends i 2016:

  • Faldet i antallet af henrettelser skyldes særligt Iran (et fald på 42 procent fra mindst 977 til mindst 567 personer) og Pakistan (et fald på 73 procent, fra 326 til 87 personer)
  • I Afrika syd for Sahara registrerede Amnesty færre henrettelser, men til gengæld blev antallet af dødsdomme fordoblet, særligt på grund af en stigning i Nigeria
  • I Mellemøsten og Nordafrika faldt antallet af henrettelser med 28 procent, men Iran og Saudi-Arabien er fortsat at finde blandt de lande, der henretter flest
  • To lande afskaffede dødsstraffen, Benin og Nauru. Guinea afskaffede dødsstraffen for ikke-voldelige forbrydelser

Yderligere information

Kontakt venligst pressemedarbejder Bjarke Windahl Pedersen, telefon 21 62 44 37