Women's March kommer til København

 
Udgivet
01.
Pressemeddelelse:

Women's March kommer til København

Demonstrationen Women’s March on Washington har spredt sig til byer over hele verden med en klar besked imod sexisme, homo- og transfobi og racisme. Lørdag er der Women’s March Copenhagen ved USA’s ambassade. Amnesty opfordrer alle til stå sammen for at beskytte rettigheder for kvinder, minoriteter og migranter.

USA’s 45. præsident bliver mødt med massive demonstrationer over hele verden, når han lørdag vågner op til sin første dag i embedet. Det, der begyndte som Women’s March on Washington, har bredt sig til mindst 615 andre byer i hele verden med over en million tilmeldte deltagere, og græsrodsinitiativet vokser dag for dag.

Demonstrationerne sker for at markere modstand mod en global opblomstring af racisme, sexisme, xenofobi, homofobi, transfobi, nationalisme og diskrimination, der også har præget Donald Trump's vej mod Det Hvide Hus. Under valgkampen har han udvist ringeagt for kvinder og etniske minoriteter, hånet mennesker med handicap og forsøgt at intimidere kritikere og journalister. Trump har flere gange udtrykt alarmerende synspunkter om kvinders sikkerhed og helbred og flere topfolk i hans nye regering har sagt, at den føderale ret til abort skal fjernes. Demonstrationerne skal minde den nyindsatte præsident og andre regeringer i hele verden om deres ansvar for at beskytte og promovere alle samfundsgruppers rettigheder.

I USA støttes demonstrationen af en lang række organisationer, herunder USA’s største borgerrettighedsgruppe American Civil Liberties Union (ACLU) samt Amnesty International og Human Rights Watch. Herhjemme er Amnesty gået sammen med otte sociale aktivister fra USA og Danmark om at gennemføre Women’s March Copenhagen, som finder sted lørdag den 21. januar klokken 14.00 ved USA’s Ambassade og fortsætter til Christiansborg.

”Vi er stolte af at stå side om side med mennesker over hele verden med budskabet om, at kvinders rettigheder er menneskerettigheder. Og for at understrege at så længe der er grupper i vores samfund, der ikke bliver behandlet med respekt og værdighed så taber vi alle. Vi må skabe et samfund hvori kvinder – i særdeleshed sorte kvinder, indfødte kvinder, fattige kvinder, migrant kvinder, flygtningekvinder, muslimske kvinder, lesbiske, queer og transkvinder – kan nyde det fulde spektrum af deres menneskerettigheder uden diskrimination og undertrykkelse”, siger Trine Christensen, generalsekretær i Amnestys danske afdeling.

Lesley-Ann Brown, der er en af initiativtagerne til Women’s March Copenhagen, ønsker at sætte fokus på ligestilling og menneskerettigheder også i Danmark og Europa. ”I hele verden spreder nationalistisk, racistiske og sexistiske tendenser sig og truer de mest udsatte grupper i vores samfund. Vi må stå sammen og bygge et sikkert samfund for hinanden. Vi håber, at rigtig mange vil støtte op om Women’s March Copenhagen. Det er en fredelig march, som forhåbentlig kan bidrage til arbejdet med at opbygge et endnu stærkere, støttende og mere omsorgsfuldt samfund i Danmark”, siger Lesley-Ann Brown.

Yderligere information

Amnestys pressechef Ole Hoff-Lund, telefon 26838184, eller Karen Covington, Women’s March Copenhagen, telefon 53762171.

Tid og sted: Lørdag den 21. januar kl. 14.00 ved USA’s Ambassade, Dag Hammarskjölds Alle 24, København Ø. Læs mere om Women’s March på www.womensmarch.com