Dom over russisk homolov

01.
God nyhed

Dom over russisk homolov

Den russiske lov, der forbyder ”propaganda”, opildner til homofobi og diskrimination og er i strid med demokratiske værdier. Det fastslår Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.

Propaganda-loven i Rusland er homofobisk og i strid med demokratiske værdier. Sådan lyder meldingen fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, der dermed sender en skarp opfordring til de russiske myndigheder om at skrotte loven. ”Ved at vedtage en sådan lovgivning øger myndighederne graden af stigmatisering og opfordrer til homofobi, hvilket er uforeneligt med det demokratiske samfunds tanker om lighed, pluralisme og tolerance”, lød det i et af argumenterne fra domstolen.

Rusland skal betale erstatning

Domstolen konkluderede, at Rusland både har krænket Den Europæiske Menneskerettighedskonventions artikel 10; retten til ytringsfrihed, og artikel 14; forbuddet mod diskrimination. Rusland er blevet beordret til at betale en erstatning på, hvad der svarer til omkring 318.000 kroner til de tre aktivister, der stod bag sagsmålet. Aktivisterne havde demonstreret mod loven og havde blandt andet stillet sig frem med bannere, der proklamerer, at homoseksualitet er naturligt.

Den russiske lov forbyder, at børn eksponeres for nogen former for oplysning om homoseksualitet. Amnesty og andre har gentagne gange dokumenteret, at loven har gjort livet mere vanskeligt for LGBTI-personer i Rusland.

”Vi hilser domstolens beslutning velkommen. Loven har aldrig været andet end ren diskrimination”, siger Denis Krivosheev, der er chef for Amnestys researchafdeling i Europa og Centralasien.

En stor sejr

Den Europæiske Menneskerettighedsdomstols beslutning er en stor sejr for regionens LGBTI-personer, der mere end nogensinde før lever under pres fra myndighedernes side. I april afslørede den russiske avis Novaya Gazeta, at over hundrede mænd var blevet bortført og mishandlet på en nedlagt politistation nær byen Argun i Tjetjenien. Mændene, som kidnapperne antog for at være homoseksuelle, blev ifølge avisen - og senere Amnestys dokumentation – tæsket og mishandlet, indtil de udleverede navnene på andre homoseksuelle mænd eller LGBTI-personer. Rusland meddelte i maj, at de ville efterforske hændelserne.

”Vi opfordrer igen de russiske myndigheder til at ændre lovgivningen, sætte en stopper for den diskriminerende praksis og fuldt ud respektere ethvert menneskes ret til frit at ytre sig. Alle tilfælde af homofobisk vold bør effektivt efterforskes”, siger Denis Krivosheev.