Mahadine er blevet løsladt

01.
Kort sagt

Mahadine er blevet løsladt

Tadjadine Mahamat Babouri fra Tchad, kendt som Mahadine, der har siddet fængslet siden september 2016, er nu endelig blevet løsladt.

Mere end en halv million mennesker aktionerede for hans frigivelse, så løsladelsen er også en sejr for aktivister over hele verden.

Global kamp for Mahadine

Mahadine blev oprindeligt fængslet, fordi han kritiserede regeringens brug af offentlige midler i en række Facebook-posts.

Han var en af ​​10 samvittighedsfanger, der var med i Amnestys globale Skriv for Liv-kampagne i 2017, og i Danmark alene skrev over 50.000 mennesker under på hans sag via sms og web. Det pres har nu virket.

”Vi er glade for, at Mahadine er blevet frigivet og nu endelig bliver genforenet med sine kære efter at have brugt over 18 måneder i fængsel på falske anklager”, siger Balkissa Ide Siddo, Researcher for Amnesty International i Centralafrika.

Fængslet og tortureret

Efter at være blevet anholdt den 30. september 2016 blev Mahadine tilbageholdt i tre dage på et anlæg, der drives af det nationale sikkerhedsagentur (Agence National de Sécurité, ANS), hvor han blev nægtet besøg fra sin familie og advokat.

Her blev han også tortureret, slået og udsat for elektrisk stød.

Mahadine var oprindeligt blevet anklaget for at undergrave den forfatningsmæssige orden, for at true den nationale sikkerhed og for at samarbejde med en oprørsbevægelse. Men i marts 2018 blev disse anklager droppet efter det globale pres og erstattet med en sigtelse for ærekrænkelse.

Æreskrænkelse kan dog ikke straffes med fængsling under tchadisk lov. Derfor blev han løsladt. Han skal dog stadig møde op i retten på et senere tidspunkt.

Situationen i Tchad

Mahadine er en af mange menneskerettighedsforkæmpere, aktivister og journalister i Tchad, der i de senere år er blevet fængslet for at kritisere regeringen.

I september 2017 lancerede Amnesty International en rapport, der fremhævede den vedvarende stigning i undertrykkelsen siden præsidentvalget i 2015.

"Det er en rigtig god nyhed, at Mahadine endelig er fri, men en reel og varig ændring i Tchad vil være afhængig af en reform af love og praksis for at sikre, at ingen kan blive anholdt blot for fredeligt at udøve deres ytringsfrihed," siger Balkissa Ide Siddo.