Mahadine er blevet løsladt

01.
Kort sagt

Mahadine er blevet løsladt

Tadjadine Mahamat Babouri fra Tchad, kendt som Mahadine, der har siddet fængslet siden september 2016, er nu endelig blevet løsladt.

Mere end en halv million mennesker aktionerede for hans frigivelse, så løsladelsen er også en sejr for aktivister over hele verden.

Global kamp for Mahadine

Mahadine blev oprindeligt fængslet, fordi han kritiserede regeringens brug af offentlige midler i en række Facebook-posts.

Han var en af ​​10 samvittighedsfanger, der var med i Amnestys globale Skriv for Liv-kampagne i 2017, og i Danmark alene skrev over 50.000 mennesker under på hans sag via sms og web. Det pres har nu virket.

”Vi er glade for, at Mahadine er blevet frigivet og nu endelig bliver genforenet med sine kære efter at have brugt over 18 måneder i fængsel på falske anklager”, siger Balkissa Ide Siddo, Researcher for Amnesty International i Centralafrika.

Fængslet og tortureret

Efter at være blevet anholdt den 30. september 2016 blev Mahadine tilbageholdt i tre dage på et anlæg, der drives af det nationale sikkerhedsagentur (Agence National de Sécurité, ANS), hvor han blev nægtet besøg fra sin familie og advokat.

Her blev han også tortureret, slået og udsat for elektrisk stød.

Mahadine var oprindeligt blevet anklaget for at undergrave den forfatningsmæssige orden, for at true den nationale sikkerhed og for at samarbejde med en oprørsbevægelse. Men i marts 2018 blev disse anklager droppet efter det globale pres og erstattet med en sigtelse for ærekrænkelse.

Æreskrænkelse kan dog ikke straffes med fængsling under tchadisk lov. Derfor blev han løsladt. Han skal dog stadig møde op i retten på et senere tidspunkt.

Situationen i Tchad

Mahadine er en af mange menneskerettighedsforkæmpere, aktivister og journalister i Tchad, der i de senere år er blevet fængslet for at kritisere regeringen.

I september 2017 lancerede Amnesty International en rapport, der fremhævede den vedvarende stigning i undertrykkelsen siden præsidentvalget i 2015.

"Det er en rigtig god nyhed, at Mahadine endelig er fri, men en reel og varig ændring i Tchad vil være afhængig af en reform af love og praksis for at sikre, at ingen kan blive anholdt blot for fredeligt at udøve deres ytringsfrihed," siger Balkissa Ide Siddo.


02.
Vær med

Som medlem lægger du pres på politikere og regeringer, så de overholder menneskerettighederne.

Du er med i arbejdet for at redde mennesker fra tortur, fangekældre og fra dødsgangen.

Du forhindrer, at mennesker bliver diskrimineret på grund af deres køn, seksualitet eller etnicitet.

Du beskytter ytringsfrihed og bekæmper censur, så alle kan ytre sig frit uden frygt for at blive anholdt eller forfulgt. 

Du får Amnesty-bladet fire gange årligt samt tilbud om at deltage i særlige arrangementer og aktiviteter.

Du er med til at bestemme, hvad Amnesty skal arbejde med i fremtiden.

På grund af dig kan vi redde liv.

Giv et engangsbidrag
Bliv medlem
Vælg et månedligt beløb Kontaktinfo Tilmeld til betalingsservice

VÆLG ET ANDET BELØB
Minimumsbeløb for medlemsskab er 25 kr om måneden
Én gang
Månedligt

Skattefradrag

Vi bruger dit CPR-nummer til at sikre dig skattefradrag for den del af din donation, der ligger ud over det årlige kontingent på 295 kr. / studerende, ledige og pensionister 195 kr. Alle informationer du giver i forbindelse med din betaling behandles fortroligt og efter gældende regler.​

Kontaktinfo

Tilmeld betalingsservice

03.
Relateret indhold