Tartar-ledere fra Krim løsladt

01.
God nyhed

Tartar-ledere fra Krim løsladt

De to tartariske ledere fra Krim, Ilmi Umerov og Akhtem Chiygoz, blev begge idømt fængselsstraffe af de facto styret på den russiskkontrollerede Krimhalvø. Men den 25. oktober blev de fløjet til Tyrkiet og derefter til frihed i Ukraine to dage senere.

Den 25. oktober afhentede russiske sikkerhedsstyrker Ilmi Umerov på hospitalet, hvor han modtog planlagt behandling. Samtidig afhentede de Akhtem Chiygoz fra arresten, hvor han har siddet siden januar 2015. Begge blev kørt til lufthavnen Simferopol, løsladt og fløjet til Tyrkiet uden officiel forklaring. Den 27. oktober landede de i frihed i Ukraines hovedstad, Kiev.

Ilmi og Akhtem er ledere i krimtartarernes forsamling, som er forbudt af russiske myndigheder i Krim. Den tartariske befolkningsgruppe har været mål for politisk undertrykkelse fra de russiske myndigheders side siden russernes besættelse af Krim i februar 2014.

Begge er kendt som kritikere af den russiske besættelse af Krim halvøen. Ilmi blev idømt to års fængsel den 27. september. Akhtem blev idømt otte års fængsel den 11. september efter at have tilbragt mere end to år i arrest. De blev dømt efter skandaløse retssager og oppustede anklager.

Amnesty International har indsamlet underskrifter for Ilmi Umerov og Akhtem Chiygoz.