Peder Tuborgh, CEO, Arla Foods
Hvorfor er menneskerettighederne vigtige for jer?
Andelsselskabet Arla Foods står på en skandinavisk kulturarv og er bosat i Nordeuropa, hvor de grundlæggende menneskerettigheder er på plads og bliver respekteret. Det bærer vi bevidst med os, når vi bevæger os ud i verden, hvor der kan være tydelige forskelle på, hvordan menneskerettigheder bliver opfattet. Det er en stor hjælp for vores virksomhed at have menneskerettighederne som en standard, som verdenssamfundet er enige om, og som vi som minimum skal efterleve for at være en ordentlig arbejdsgiver og en positiv partner for lokalsamfundet. I lande, hvor menneskerettighederne ikke til stede på samme niveau som i Europa, er det naturligvis særligt udfordrende for os og andre virksomheder at efterleve dem. Her kræver det, at vi gennem vores tilstedeværelse udfordrer og er med til at udvikle de lokale forhold, så menneskerettighederne over tid kan nå samme høje niveau, som vi er vant til i Europa.
Vi har haft menneskerettighederne i 70 år. Hvordan har de vist deres værd for jer?
Det er utrolig svært at forestille sig en verden anno 2018, hvor der ikke findes menneskerettigheder som dem, vi fejrer i år. Menneskerettighedserklæringen er en universel minimumsstandard, der fungerer som et pejlemærke for al forretning og samarbejde i andre lande verden over, som Arla Foods laver. Uden det pejlemærke og en fælles bevidsthed globalt ville det øge kompleksiteten kraftigt, hvis vi skulle forholde os til forskellige standarder rundt om i verden og stå alene med at sikre basale rettigheder for fx medarbejdere fra land til land.
Hvilken betydning kunne det få for jer, hvis menneskerettighederne ikke var der?
For en virksomhed med skandinaviske rødder og base i Nordeuropa har menneskerettighederne været med til at udvikle den generelle samfundskultur, vi er en del af, og dermed også medarbejderkultur og ledelseskultur på arbejdspladsen. I Arla betyder det blandt andet, at vi værdsætter den individuelle kollega, uanset køn, etnicitet, alder, religion eller seksualitet og behandler hinanden med respekt og ligeværd. Vi ser styrken i forskellighederne og lader alle kompetencer komme i spil, da vi tror på, at det gør os stærkere som organisation og forretning, da vi på den måde matcher forskelligheden blandt vores forbrugere verden over. Menneskerettighederne betyder også, at vi er opmærksom på vores samfundsansvar, og hvordan vi påvirker vores medborgere lokalt. Den tilgang tager vi med ud til lande over hele verden.