Vold og drab i Mellemamerika sender hundredtusindvis på flugt

Regeringerne i El Salvador, Guatemala og Honduras formår ikke at beskytte deres borgere mod voldelige bander og politistyrker, der angriber og mishandler folk i stedet for at hjælpe dem, viser ny Amnesty-rapport. Den krigslignende situation har fået hundredtusindvis af mennesker til at søge mod USA og Mexico, men de fleste bliver sendt tilbage – og ender som ofre.

”Jeg føler, at der kommer til at ske noget – måske med mig”.

Sådan lød det fra 35-årige Saúl fra Honduras, da Amnesty talte med ham i juli. Få uger efter blev han myrdet i sit hjemland efter at have fået afslag på asyl i Mexico.

Som så mange andre fra Honduras havde faren til fem fået nok af at leve med en daglig frygt for enten at blive overfaldet eller dræbt. Buschaufføren Saúl var særligt udsat, fordi kriminelle bander har specialiseret sig i at afpresse og true netop folk med dette job samt butiksejere.

Så i november 2015 flygtede han nordpå efter at have overlevet et skyderi, hvor to af hans sønner blev alvorligt såret. Politiet fulgte ikke op på hans anmeldelse eller tilbød ham beskyttelse, og i dag lever hans enke og sønner med frygten for, at de vil få samme skæbne som Saúl. 

Regulære krigszoner

Men det er ikke kun borgerne i Honduras, der lever i en krigslignende hverdag. Også Guatemala og El Salvador er nu så plaget af vold og mord, at hundredtusindvis af mennesker søger sikkerhed ved at flygte til Mexico og USA, der sender langt de fleste tilbage – hvorefter mange ender som ofre.

Det fremgår af Amnesty-rapporten ”Home Sweet Home? Honduras, Guatemala and El Salvador’s role in a deepening refugee crisis”, der dokumenterer, at de tre lande ikke formår at beskytte deres borgere mod vold og drab.

”El Salvador, Guatemala og Honduras er blevet til regulære krigszoner, hvor menneskeliv ikke har nogen værdi, og hvor millioner lever i konstant frygt for, hvad bandemedlemmer eller sikkerhedsstyrker kan gøre ved dem eller deres nærmeste. Disse millioner er nu hovedpersonerne i en af verdens mest usynlige flygtningekriser”, siger Salil Shetty, generalsekretær i Amnesty International.

”Selv om lande som Mexico og USA fuldkommen svigter i forhold til at beskytte mellemamerikanske asylansøgere og flygtninge, er det på høje tid, at myndighederne i El Salvador, Guatemala og Honduras bliver deres ansvar bevidst i denne krise og tackler de problemer, der tvinger disse mennesker til at forlade deres hjem”.

Mange flere mord

Mordraterne i El Salvador er steget dramatisk i de sidste tre år, hvor almindelige mennesker bliver fanget i de nådesløse kampe mellem rivaliserende bander, der forsøger at sikre sig kontrol over forskellige territorier. Med mere end 108 mord pr. 100.000 indbyggere i 2015 vurderer FN landet til at være et af de mest livsfarlige steder at opholde sig, når man ser bort fra krigszoner.

Også mordraterne i Honduras og Guatemala er blandt de højeste i verden med henholdsvis 63,75 og 34,99 mord pr. 100.000 indbyggere. Unge mennesker er hårdest ramt af volden. Således var mere end halvdelen af de dræbte i de tre lande i 2015 under 30 år.

Tvinges ind i bander

Unge drenge bliver ofte tvunget ind i bander, mens pigerne tvinges til at blive kæreste med bandemedlemmerne og ofte misbruges seksuelt.

Mange små børn i de tre lande har fortalt Amnesty, at de har droppet skolen af frygt for bandemedlemmerne og nu tilbringer hele dagen derhjemme. Undervisningsministeriet i El Salvador har udtalt, at 39.000 elever er gået ud af skolen på grund af chikane eller trusler fra bander i 2015 – hvilket er tre gange så mange som i 2014.

Sikkerhedsstyrker bag tortur

I nogle tilfælde er teenagere blevet chikaneret og angrebet af sikkerhedsstyrker, der har beskyldt dem for at være med i bander.
16-årige Andrés – ikke hans rigtige navn – lever i skjul i El Salvador, efter at sikkerhedsstyrker arresterede ham i maj. Han har fortalt Amnesty, at de torturerede ham for at få ham til at tilstå, at han havde deltaget i en skudveksling, og at han agerede som vagtpost for bander.

Ifølge Andrés hældte soldaterne adskillige flasker vand i hans mund og næse, tvang hans hoved ned i en vandpyt, pressede sand i hans mund, hoppede på hans mave, hvorefter de sparkede, slog og truede med at slå ham ihjel, hvis han ikke tilstod.

Andrés mor klagede til myndighederne, der har iværksat en undersøgelse. Imens flytter Andrés fra hus til hus af frygt for, at mændene bag overgrebet skal finde ham, og han er desperat efter at komme ud af landet.

Rekordmange søger asyl i udlandet
Den ubønhørlige vold har ført til en bølge af asylansøgninger fra mellemamerikanske borgere i Mexico, USA og andre lande. Men selv om der er overvældende beviser på, at mange asylansøgere risikerer ekstrem vold eller døden, hvis de ikke får asyl, er udvisningerne steget betragteligt. Mellem 2010 og 2015 er antallet af asylansøgere fra Guatemala, Honduras og El Salvador, der er blevet udvist af Mexico, steget med 180 procent.

”Regionen risikerer at blive kastet tilbage til dets mørkeste tider, hvis ikke de mellemamerikanske ledere gør noget ved det chokerende niveau af vold, der er i deres lande lige nu. I stedet for stædigt at afvise, at folk flygter fra vold, burde magthaverne fokusere på at finde løsninger”, siger Salil Shetty, generalsekretær i Amnesty International.

Myndigheder gør ikke nok

Som en del af en USA-støttet plan, der skal tackle årsagerne til migration og beskytte afviste asylansøgere, har regionen modtaget 750 millioner dollars. Men myndighederne i El Salvador, Honduras og El Salvador har ikke været i stand til at forklare Amnesty, hvordan de penge bruges på at hjælpe de afviste asylansøgere, der er i livsfare.

”Modtagelsesprogrammerne for udviste asylansøgere er en joke. En flot bygning, et varmt måltid og et velkomstbanner beskytter ikke disse mennesker fra de rædsler, der venter dem derhjemme”, siger Salil Shetty.