El Salvador: Misset abortreform er et forfærdeligt svigt

El Salvador: Misset abortreform er et forfærdeligt svigt

El Salvadors lovgivere har forspildt muligheden for at gøre op med landets totale abortforbud. Et forkasteligt tilbageskridt for menneskerettighederne i landet, kritiserer Amnesty, der sammen med aktivister fra hele verden kæmper for at hjælpe de mindst 23 kvinder, som i dag sidder fængslet på grund af loven.

”El Salvadors lovgivere har blod på deres hænder”.

Sådan lyder kritikken fra Amnesty International, efter det står klart, at El Salvadors lovgivende forsamling har besluttet sig for ikke at behandle et reformforslag og dermed forspildt muligheden for at gøre op med landets totale abortforbud.

Der var ellers netop nu en mulighed for en reformering af abortforbuddet, inden det nationalkonservative parti, der sejrede stort ved valget i marts, ville få øget indflydelse i den lovgivende forsamling.

El Salvador er et af de få lande, hvor abort er forbudt uanset omstændighederne. Mindst 23 kvinder er i dag fængslet efter aborter eller graviditets-relaterede komplikationer. Den foreslåede reform ville tillade abort i fire tilfælde; hvis graviditeten skyldtes voldtægt, hvis graviditeten skyldes seksuelt misbrug af en mindreårig, hvis kvindens eller pigens sundhed og liv er i fare på grund af graviditeten, eller hvis fostret ikke er levedygtigt.





”Selvom en lovændring er desperat nødvendig og kunne have reddet livet for utallige kvinder og piger, der er i fare på grund af den nuværende abortlov, har medlemmerne af El Salvadors lovgivende forsamling valgt end ikke at diskutere den forslåede afkriminalisering af abort. Denne forspildte mulighed er et forfærdeligt tilbageslag for menneskerettighederne i landet”, siger Erika Guevara-Rosas, Amnestys direktør i Amerikas-regionen. 

I El Salvador har kvinderettighedsgrupper utrætteligt kæmpet for reformen af det nuværende abortforbud.

I maj 2018 afleverede Amnesty International underskrifter fra 268.630 mennesker fra i alt 60 lande, der sammen med Amnesty opfordrede El Salvadors lovgivere til at afkriminalisere abort i de fire tilfælde, som reformforslaget indeholdt.





”El Salvador er nødt til at stoppe kriminaliseringen af kvinder og piger og omgående løslade de, som i dag er fængslet efter aborter eller graviditets-komplikationer. Disse kvinder bør ikke tilbringe en eneste dag mere i fængsel på grund af en sygeligt uretfærdig lov, som knægter deres seksuelle og reproduktive rettigheder”, siger Erika Guevara-Rosas