Beskyt kvinde mod deportation til Saudi-Arabien

Den 18-årige saudiske kvinde Rahaf Mohammed al-Qunun risikerer mod sin vilje at blive sendt tilbage til Saudi-Arabien, hvorfra hun er flygtet. Amnesty opfordrer myndighederne i Thailand til at sikre hendes ret til beskyttelse og ret til at søge asyl. Ifølge internationale medier har repræsentanter fra FN fået adgang til Rahaf i lufthavnen i Bangkok, hvorfra hun har tweetet til omverdenen i håb om hjælp.

Opdatering 9. januar 2019:
FN’s Flygtningehøjkommissariat har tildelt Rahaf Mohammed al-Qunun flygtningestatus og fremsendt hendes anmodning om at blive flyttet til Australien til landets myndigheder. Dermed har Rahaf fået beskyttelse imod den deportation tilbage til Saudi-Arabien, som hun frygtede. Myndighederne i Australien har bekræftet, at de har modtaget henvendelsen fra FN, og at de nu behandler Rahafs sag.    

Den 5. januar mellemlandene Rahaf Mohammed al-Qunun i lufthavnen Suvarnabhumi på sin rute fra Kuwait mod Australien.

På Twitter beretter Rahaf selv, at hun er flygtet fra sin familie på grund af overgreb, tæsk og dødstrusler. Da hun ankom til lufthavnen i Bangkok, blev hun mødt af en repræsentant fra den saudiske ambassade, som konfiskerede hendes pas, fortæller al-Qunun.

Thailandske myndigheder har fortalt, at de bremsede al-Qununs videre rejse til Australien, efter de havde været i kontakt med den saudiske ambassade for at koordinere det.

Al-Qunun opfolder sig for nuværende på et hotel i lufthavnen, hvor FN’s Højkomissariat for flygtninge ifølge internationale medier har fået adgang til hende.

Amnesty opfordrer de thailandske myndigheder til ikke at sende hende tilbage til Saudi-Arabien.

”Hun har udtrykt en klar frygt for sin sikkerhed, hvis hun bliver returneret til sin familie, og hun risikerer strafferetlig forfølgelse for at have brudt reglerne i det mandlige værgesystem”, siger Samah Hadid, Amnesty kampagnechef i Mellemøsten.

”Myndighederne i Thailand er bundet af forbuddet mod at overføre enhver person til et sted, hvor de er i reel risiko for alvorlige menneskerettighedsovergreb. Rahaf har ret til fair og effektiv sikkerhed imod enhver deportation”, siger Samah Hadid.

Amnesty International følger fortsat sagen.