Libyens civile befolkning er fanget i krydsilden

Vilkårlige angreb og brug af upræcise eksplosive våben i tætbeboede områder i hovedstaden Tripoli har ført til, at over 100 civile er blevet dræbt eller såret, og 100.000 er fordrevet.

”Hvad er det her for en krig? At dræbe civile? I deres hjem? Hvad kan vi stille op? Må Gud hjælpe os.”

Ordene kommer fra en kvinde i Tripoli, efter at hendes mand er blevet dræbt. Raketten ramte ned i soveværelset, hvor manden lå og hvilede sig efter at have været ude og spille fodbold. Han var far til seks og blev 56 år.

Situationen er meget sigende for den libyske hovedstad ifølge en ny rapport fra Amnesty International. I militsernes kamp om Tripoli har de stridende parter dræbt og fordrevet civilbefolkningen ved at udføre vilkårlige angreb og bruge upræcise eksplosive våben i tæt beboede områder af byen.

Rapporten er resultatet af den første undersøgelse af begge sider af frontlinjen, siden kampene brød ud den 4. april.  Amnesty har undersøgt 33 steder i og uden for Tripoli, hvor der er blevet bombet enten fra luften eller landjorden. Der er fundet beviser for mulige krigsforbrydelser, begået af begge parter – den FN-støttede Government of National Accord (GNA) og den selvbestaltede Libyan National Army (LNA).

”Researchen på landjorden på begge sider af frontlinjen viser en systematisk foragt for international lov,” siger Donatella Rovera, kriseresearcher hos Amnesty International. Hun peger på, at situationen forværres af, at begge parter løbende modtager nye våben på trods af FN’s våbenembargo.

Mulige krigsforbrydelser

”Snesevis af civile er blevet dræbt og såret, fordi begge sider bruger alt fra Gadaffi-tidens upræcise raketter til moderne missiler, affyret fra droner, i angreb, som potentielt kan betegnes som krigsforbrydelser,” siger Brian Castner, der er Amnestys seniorkriserådgiver for våben og militæroperationer.

Amnestys researchere har talt med 156 indbyggere, herunder overlevende, vidner og pårørende til ofre samt lokale myndigheder, sundhedspersonale og militsmedlemmer. Research foretaget af Amnestys våbeneksperter samt foto- og videomateriale indgår også i grundlaget for rapportens konklusioner.

Ifølge FN har kampene indtil videre ført til, at over hundrede civile er blevet dræbt eller såret – herunder dusinvis af tilbageholdte flygtninge og migranter – og har fordrevet over 100.000 mennesker. Luft-, artilleri- og granatangreb har ramt almindelige boliger, ligesom flere felthospitaler, en skole og en lejr for tilbageholdte migranter er blevet ramt.

Tre etagers bygning ramt

Et af GNA’s angreb gik ud over det tætbefolkede kvarter Qasr bin Ghashir, hvor en tre etagers bygning blev ramt. Mindst fem civile blev dræbt og over et dusin blev såret. Mange mennesker var på gaden på det tidspunkt, da de var på vej til en begravelse af en lokal beboer.

”Jeg var hjemme, og min bror var ude på gaden. Angrebet var omfattende – blandt fløj et køretøj op på toppen af et andet – og så blev der helt sort. Jeg skyndte mig udenfor, og mange af mine naboer lå døde eller sårede på jorden. Der lå kropsstumper. Det var et chokerende syn. Så fandt jeg min bror. Han var såret over det hele. Han døde. Jeg kunne ikke tro det,” siger broderen til den 19-årige Ahmad Fathi al Muzughi, der blev dræbt.

Et andet angreb, foretaget af LNA, gik ud over et felthospital nær Tripolis lufthavn. Fem ansatte blev dræbt og otte blev såret. Der blev fundet dele af et Blue Arrow 7 missil på stedet samt andet bevismateriale, og Amnesty International kunne efterfølgende konkludere, at det var blevet affyret fra en type drone, som kommer fra De Forenede Arabiske Emirater – et af de lande, der bryder våbenembargoen mod Libyen, der har været gældende siden 2011.

”Det internationale samfund må håndhæve våbenembargoen, som Tyrkiet, De Forenede Arabiske Emirater, Jordan og andre åbenlyst har brudt,” siger Brian Castner.