Polen driver klapjagt på kritiske dommere

Dommere, der forsøger at beskytte retssystemets uafhængighed fra regeringens indblanding, udsættes for chikane både online og på jobbet. Det afslører ny rapport fra Amnesty International.

I en ny rapport dokumenterer Amnesty, hvordan Polens regering siden 2015 har indført lovgivning, der har undermineret retssystemets uafhængighed. Justitsministeren har fået beføjelser til at kunne afskedige og ansætte formænd og næstformænd for retten og til at tvinge højesteretsdommere på pension. Regeringen har brugt disciplinære procedurer til at lukke munden på dommere, der har kritiseret reformerne. Dommerne er nu i fare for at miste deres job.

“De polske myndigheder har igangsat en heksejagt. De intimiderer og bagvasker i al hemmelighed de polske dommere og anklagere, der på modig vis har protesteret imod den politiske indblanding i retssystemet. Chikanen bør stoppe øjeblikkeligt, » siger Barbora Černušáková, der er regional researcher i Amnesty.

Nedbrydningen af retssystemets uafhængighed har alvorlige konsekvenser for advokater, der har kritiseret udviklingen. Amnesty har talt med dommer Waldemar Zurek, tidligere talsmand for foreningen for landets domstole. Han fortæller, hvordan han i årevis har lidt under chikane, efter han offentligt udtrykte kritik af regeringens reformer. Han har modtaget hademails, truende sms’er og er blevet udsat for en smædekampagne på landsdækkende TV. Flere af hans familiemedlemmer trues af retssager.

Solidaritet dommere imellem

Flere dommere har oplevet angreb særligt på twitter, hvor anonyme konti retter personlige angreb på dem. Også dommere, der har søgt hjælp hos EU’s højeste domstol, EU-domstolen, er blevet retsforfulgt.

Trods regeringens forsøg på at skræmme dem til tavshed har Polens dommere udvist stor solidaritet med hinanden. Efter et disciplinærkammer udstedte en uberettiget irettesættelse af dommer Alina Czubieniak fremviste dommere ved over 20 domstole i Polen bannere med teksten ”Vi lader os ikke skræmme!”.

Solidariteten er dog blevet mødt med yderligere chikane. I april valgte præsidenten ved den lokale domstol i Olsztyn, der var blevet udnævnt efter regeringens reformer, at tilkalde politiet fordi en gruppe dommere og advokater afholdt en solidaritetsblokade i byen.

”Dommere bør kunne opretholde loven uden politisk indblanding. Polens regering bør øjeblikkeligt droppe enhver anklage mod dommere og anklagere for deres legitime arbejde og lovlige protester. De bør fremover stoppe de disciplinære sanktioner i deres forsøg på at få kontrol over retssystemet,” siger Barbora Černušáková.