Hjemvendte børn fra fangenskab hos Islamisk Stat har akut brug for hjælp

 
Udgivet
01.
Nyhed

Hjemvendte børn fra IS-fangenskab har akut brug for hjælp

Ny rapport: Irakiske yazidi-børn, som er sluppet ud af fangenskab hos Islamisk Stat, har brug for massiv hjælp til at bearbejde de traumer, de har været udsat for, så de kan vende tilbage til livet hos deres familier

Tekst: Malene Haakansson Foto: Adam Ferguson

Moderen til to bortførte piger på 9 og 12 år kunne knap genkende dem, da de endelig kom hjem.

”De havde insekter i håret. Den ene havde en skaldet plet på hovedet, fordi hun var blevet slået med glasskår af den familie, som hun boede hos. Den anden havde væskefyldte blærer på ryggen, som ikke ville hele og måtte opereres væk. Hvis du så dem, ville du blive bange for dem,” fortæller moderen til Amnesty.

Knap 2000 børn fra det religiøse yazidi-mindretal i Irak er vendt tilbage til deres familier efter måneder og nogle gange års fangenskab hos terrorbevægelsen Islamisk Stat.

Børnene, som blev kidnappet i 2014, blev solgt som slaver, udsultet, tortureret og har været udsat for seksuelle overgreb inklusiv voldtægt og har været vidner til alvorlige krigsforbrydelser. Men selvom de er kommet hjem i sikkerhed, er deres rædsler langtfra slut.

De kæmper både med fysiske og mentale konsekvenser af deres fangenskab – og både børnene og deres familier får ikke den hjælp, de har brug for. Det dokumenterer Amnesty i en ny rapport

“Børnene er systematisk blevet udsat for hverdagens rædsler under IS, og nu er de overladt til selv at komme på fode igen,” siger Matt Wells, direktør for Amnesty Internationals Crisis Team.

Børnesoldater og piger er hårdt ramt

Særligt to grupper skiller sig ud. Det er små piger, som har været udsat for seksuelle overgreb og vold samt drenge, der er blevet brugt som børnesoldater.

Pigerne er blev solgt som husslaver og koner. En læge der har behandlet flere hundrede piger fortæller, at næsten alle han har været i kontakt med mellem 9 og 11 år har været udsat for voldtægt eller seksuelle overgreb.

En pige på 14 år, som har overlevet fem års fangenskab, fortæller Amnesty, at hun ikke ville tilbage til hendes familie, da myndighederne fandt ud af, at hun var yazidi og var fanget i den berygtede al-Hol lejr i Syrien for IS-kvinder og deres børn.  

”Jeg havde fået at vide af IS, at min familie ville dræbe mig, hvis jeg kom tilbage. Nu er jeg alene det meste af tiden. I begyndelsen græd jeg meget. Jeg har vænnet mig til min familie, men alt er anderledes. Jeg tænker ofte på min mand, som slog mig,” fortæller hun.

Den 14-årige pige er blevet giftet væk til adskillige IS-krigere, og da hun endelig kom hjem, kunne hun ikke længere tale sit folks sprog.

”Jeg går ikke i skole, men jeg drømmer om det” fortæller hun.

De hjemvendte piger lider af depression, isolerer sig, har posttraumatisk stressforstyrrelse (PTSD), mareridt og fysisk har de problemer med deres underliv. De har svært ved at få børn og gennemføre en graviditet.

Drengene, som er dybt traumatiseret efter at være blevet hjernevasket, udsultet og trænet til at gå i krig for IS, lider også af PTSD og bliver ofte aggressive over for deres familier, som har svært ved at håndtere dem.

”I begyndelsen drømte jeg om, at min søn skulle komme tilbage. Nu kan jeg ikke sidde sammen med ham og spise et normalt måltid mad. Jeg har ikke et normalt øjeblik med ham. Det kan ikke blive værre end det her,” fortæller en mor til en 14-årig hjemvendt dreng.

Familierne har ikke redskaberne til at håndtere børnenes traumer, og de er ofte også selv traumatiseret af krigen i området.

Flere familier og børn, som Amnesty har talt med fortæller, at drengene har forskellige sygdomme på grund af deres hårde tid hos IS som hjerte og lever-problemer. Drengene går også stadig rundt med granatsplinter og kugler i kroppen, som ikke er blevet fjernet.

Behov for langsigtet hjælp 

Amnesty International er nu i gang med at henvende sig til internationale hjælpeorganisationer og regeringer for at få fokus på børnenes behov og rettigheder, så de kan få den hjælp, de har behov for.

Amnesty har også henvendt sig til den irakiske regering og den kurdiske selvstyreregering i landet.

Udover at hjælpe børnene og deres familier med at bearbejde de traumer, børnene har været igennem, og behandle de sygdomme, som de har påført sig -  er der store udfordringer med at skaffe id-papirer og andet dokumentation til børnene, så de kan gå i skole, få del i regerings-rationer og få adgang til forskellige services i området, hvor de bor.

Du kan læse om Amnestys anbefalinger i rapporten her.

Fakta: Islamisk Stats krigere indtog den nordirakiske by og region Sinjar den 3. august 2014. 50.000 søgte ly på Sinjar-bjerget, hvor over 3000 blev dræbt og 6.800 kvinder og børn blev bortført og gjort til slaver hos det selvudnævnte kalifat.

Knap 2000 af de bortførte børn er kommet hjem til deres familier. Ofte har familierne betalt tusindvis af US dollars for at få dem smuglet væk fra deres bortfører, eller har købt dem tilbage.