Tåregas bidrager til øget politivold

I USA, Hongkong og mange andre steder i verden møder politiet demonstranter med voldsom magt. Nu viser Amnestys undersøgelse, at overdreven brug af tåregas medvirker til politivolden. Amnesty har gennemgået 80 eksempler fra 22 lande.

Den 1. juni havde en gruppe demonstranter forsamlet sig i Philadelphia, USA, for at protestere imod det brutale drab på George Floyd.

Politiet affyrede tåregasgranater efter demonstranterne, der blev fanget mellem politiet på den ene side og vejhegnet på den anden. Selvom folk forsøgte at komme væk, fortsatte politiet med at affyre tåregaskanoner.

Episoden er blandt de 80 eksempler på overdreven og direkte livsfarlig brug af tåregas, som Amnesty har gennemgået.

Du kan se alle 80 eksempler HER

 

Amnesty har undersøgt eksempler på politiets overdrevne brug af tåregas i 22 lande over hele verden.

Og konklusionen er klar: Selvom tåregas ofte fremhæves som en ufarlig måde at opløse demonstrationer på, kan overdreven brug af gas medføre alvorlige skader og dødsfald blandt demonstranter og andre civile.

Tåregas på skadestue

Ofte bruges tåregas i forbindelse med demonstrationer men analyserne viser også, at tåregas i visse politistyrker bruges direkte som et våben.

I Sudan mistede en 70-årig mand livet og 10 blev såret, da sikkerhedsstyrker sidste år affyrede tåregas ind i en skadestue tæt på hovedstaden Khartoum på jagt efter sårede demonstranter.

”Vores analyser viser, at politiet bruger tåregas på måder, som det ikke var hensigten, det skulle bruges, ofte ved at affyre det direkte mod mennesker, der er samlet til hovedsageligt fredelige demonstrantrationer. Det kan føre til alvorlige skader og dødsfald,” siger Sam Dubberley, der er chef for Amnestys undersøgelsesenhed.

Kontrol med salg af tåregas

Amnesty kræver bedre kontrol med den globale handel med tåregas, der i dag kun er sparsomt reguleret.

I FN diskuterer Alliancen for Tortur-fri Handel, der omfatter 60 stater, hvordan man kan udvide handelskontrollen med varer, der risikerer at blive brugt til tortur eller dødsstraf. Amnesty lægger pres på alliancen for at sikre, at også tåregas bliver underlagt en øget kontrol.

Læs mere om Amnestys undersøgelse